Bankerne er opmærksomme på konsekvenserne ved fiskeripakken

I december sidste år indgik et flertal bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti en aftale uden om
28 jan 2017

I december sidste år indgik et flertal bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti en aftale uden om regeringen om en Vækst- og Udviklingspakke til dansk fiskeri. Aftalen indeholder blandt andet en ny Kystfiskerordning for de næste tre år, som indebærer, at der flyttes en del fisk fra FKA-segmentet. Fiskerne har i starten af januar fået tilsendt deres fiskeritilladelser. Med tilladelsen i hånden kan de sort på hvidt se, at de mister fisk til Kystfiskerordningen. Det betyder, at de mister kvoteandele eller ikke har så meget fisk, som de har budgetteret med. Det kan have betydning, når man som fisker skal i banken for enten at genforhandle kreditrammer og rentevilkår eller skal have penge til nye investeringer. Fiskerne skal dog ikke frygte, at kassen i bankerne bliver smækket i, selvom de mister store værdier til den nye Kystfiskerordning. De banker, der har en stor del af fiskerierne som kunder, og som har investeret i at have den nødvendige specialviden inden for fiskeriet, siger samstemmende, at fiskeriaftalen ikke her og nu får store konsekvenser for deres fiskerikunder i forhold til finansieringen.

- Nej, vi kan ikke sige, at det får store kreditmæssige konsekvenser for vores kunder. Vi har fokus på, om driften kan hænge sammen med de fisk, der er til rådighed, siger Jørgen Eriksen, der som afdelingsdirektør i Vestjysk Banks afdeling i Thyborøn, har tæt kontakt til fiskerne.

- Fiskerne selv har meget fokus på det, da de mister en indtægt i forhold til det de kunne have fået. Det er vi selvfølgelig også opmærksomme på, og vi kan godt følge dem i, at det er svært at se retfærdigheden i aftalen. Men på spørgsmålet om det får finansieringsmæssig betydning for vores kunder, så er svaret nej, siger Jørgen Eriksen, der også peger på, at en del af hans kunder har investeret i forberedelse til landingspligt i tillid til en kvote-top-op, som de nu ikke får.

Fokus på tors
I Nordjysk Bank, der har et selvstændigt fiskericenter, er meldingen den samme som i Vestjysk Bank.

- Man flytter nogle værdier med den nye kystfiskerordning, men det får ikke en nogen stor betydning i forhold til vores kunders lånemuligheder, konstaterer fiskerikundechef Anders Nielsen, der gør opmærksom på, at der er meget fokus på torsk, og at de er meget dyre at investere i.

- Torsk er så dyre, at det ikke er sikkert, at det er rentabelt alene, men de giver mulighed for at fange andre arter som er ukvoterede, som så gør det rentabelt. Med landingspligten er du nød til at have de her fisk, som nu flyttes væk. Det mener vi, godt kan være en smule problematisk. Sådan har vi set det, når vi sammen med nogen af vores kunder har regnet på køb af FKA. Regnestykket siger, at torsk ikke kan betale sig, men sammen med alt mulig andet giver det mening. Lige pludselig er noget af det forsvundet, og det er lidt træls også som kreditgiver, siger Anders Nielsen. Han vurderer også, at en åben og en lukket ordning vil betyde, at der bliver to forskellige priser på rettigheder i fremtiden.

- Jeg kan ikke umiddelbart skønne, om det vil være godt eller skidt at gå ind i den lukkede ordning. Vi vil dog være meget opmærksomme på dem, der skal vælge den lukkede ordning også hvis man tænker på en dag at ville sælge sin forretning, siger Anders Nielsen, der også peger på, at mange konsumfiskere i årene fra 2009 til 2013 havde nogle hårde år.

- Nogen fiskere har kæmpet hårdt i den periode, og nu hvor der kommer nogle fornuftige tider, så deler man lige pludseligt ud af det, siger Anders Nielsen.

 

Flere Nyheder