Barentstorsk bliver ikke radioaktive

Norske forskere afviser, at torsk fra Barentshavet kan blive ramt af en radioaktiv lækage fra en russisk ubåd, der siden 2003 har ligget på bunden af
05 maj 2015

Norske forskere afviser, at torsk fra Barentshavet kan blive ramt af en radioaktiv lækage fra en russisk ubåd, der siden 2003 har ligget på bunden af Murmanskfjorden i Barentshavet. Afvisningen kommer efter, at russiske myndigheder offentligt har givet udtryk for, at ubåden lækker radioaktivt Cesium 137, og at det kan føre til lukning af fiskepladser i området.

- Det er meget lidt sandsynligt, at det vil være farligt at spise fisk fra dette område, men det udelukker ikke andre negative effekter af en så alvorlig lækage, fortæller Hilde Elise Heldal fra Havforskningsinstituttet til Fiskeribladet Fiskaren.

Mens russerne taler om lukninger af fiskeområdet i helt op til 2 år, så mener Hilde Elise Heldal, at lækagen ikke vil føre til, at niveauet for Cesium 137 vil overstige grænserne for, hvornår det er trygt for mennesker at spise fisk og skaldyr.

Havforskningsinstituttet har således udarbejdet en model for, hvad der vil ske, hvis der skulle kommet en lækage, så al Cesium 137 fra ubåden kommer ud i havet. Og ifølge Hilde Elise Heldal vil niveauet af Cesium 137 fortsat være under grænseværdien.

- Den grænse blev fastlagt i kølvandet på Tjernobyl-ulykken, forklarer Hilde Elisa Heldal til Fiskeribladet Fiskaren.

Flere Nyheder