BREXIT: Alle venter på svar fra Storbritannien

ANALYSE ”Hvis vi afholdt afstemningen, ville den blive stemt ned”, lød det tirsdag fra den britiske premierminister Theresa May, dagen før det br
13 dec 2018

ANALYSE

”Hvis vi afholdt afstemningen, ville den blive stemt ned”, lød det tirsdag fra den britiske premierminister Theresa May, dagen før det britiske parlament skulle have stemt om den aftale, som EU i november indgik med Storbritannien om en skilsmisseaftale.

Dermed har Theresa May sat rigtig meget i stå i Europa. For alle holder nu vejret og venter på, at Storbritannien enten siger;

  • Ja til at forlade EU som led i aftalen fra november
  • Forlader EU den 29. marts 2019 i det som kaldes en ”hård Brexit”
  • Går i gang med en ny afstemning om at forlade EU eller blive
  • Vælger at komme tilbage i EU igen via en mulighed i traktaten, hvor de ikke skal spørge EU27.

De fire muligheder er lige nu alle i spil. Mandag kom det frem at EU-Domstolen slog fast, at briterne på egen hånd kan rulle Brexit tilbage. De kan altså uden at involvere de øvrige 27 EU-lande beslutte sig for, at de vil tilbage i EU igen på samme vilkår som før udmeldelsen. Den beslutning skal dog tages inden den 29. marts 2019.

Der er også stadig røster omkring en ny afstemning. Ifølge klummeskribenten Polly Toynbee i The Guardian, så kan ”ingen andre end vælgene omgøre, hvad der er blevet gjort”, lyder det fra klummeskribenten, der også mener at vide, at kampagnerne til en ny afstemning er klar. I den vil dem, der er for at forlade EU, markedsføres sig med sloganet: ”Tell them again!”, altså fortæl dem, at vi stadig vil ud af EU. Dem, der vil blive, har både et positivt budskab: ”Europa arbejder” og et negativt: ”Stemte du for at blive fattigere.”

 

Parlamentet

I første omgang er det dog afstemningen i Parlamentet, der er første prioritet. Hvornår ”skilsmisse-aftalen” sendes til afstemning ved kun Theresa May, og måske ved hun det faktisk ikke i øjeblikket. Røster nævner en afstemning i næste uge, andre nævner måske først i januar 2019.

Ifølge kilder handler Theresa Mays udskydelse af afstemningen ikke kun om den aftale, der er indgået om Nordirland. Det handler også om hendes egen politiske fremtid. Hvis hun fik et stort nederlag i afstemningen står andre parat til at overtage premierminister posten i Storbritannien, og kommer hun igennem afstemningen med et lille nederlag kan hun måske blive på posten. Alt handler altså om politik, og måske mere end det.

 

Hård Brexit

Endelig er der en hård-brexit, hvor vi alle vågner op den 1. april 2019, hvor Storbritannien ikke længere er en del af EU, hvor passet skal vises hver gang, der skal søges visum, fiskere, der lander i fx. Hanstholm skal betale told af den fisk, de lander, og danske fiskere smides ud af britisk farvand på dagen, hvor tobissæsonen på Doggerbanke går i gang. Om det sker, er dog tvivlsomt – hvis man skal tage meldingerne fra den britiske minister Michael Gove for gode varer. Han har tidligere sagt, at den aftale, der indgåes ved ministerrådsmødet i december, altså næste mandag og tirsdag, om næste års TAC vil blive respekteret af briterne i hele 2019.

 

EU afviser

Imens briterne står overfor skæbnevalget - inde eller ude af EU, så er meldingerne fra flere stats- og regeringschefer i EU, og fra Jean-Claude Juncker, formand for EU-kommissionen, at der ikke kan forhandles om den nuværende aftales indhold.

Efter 2,5 års forhandlinger, venten, tålmodighed og en aftale, der trods alt skaber mulighed for en fremtid sammen, så er vi på få uger blevet ligeså forvirrede som før skilsmisseaftalen faldt på plads.

For havde Theresa May taget briterne i ed, og hvad vil de egentlig i Storbritannien? Føljetonen fortsætter – og imens venter alle, også de danske fiskere!

Af redaktør på Fiskeri Tidende, René Dandanell

 

Flere Nyheder