Bundgarnsjolle har fået nyt liv

[caption id="attachment_16415" align="aligncenter" width="946"] KE 61 Niels Juel er blevet renoveret efter mange års brug. Foto: Privat.[/caption]
02 okt 2017

[]

Bundgarnsjollen KE 61 er blevet bygget om.

- Der var ikke anden mulighed, lyder det fra Jørgen Aufeldt fra Mosede Havn, der netop har fået renoveret sin bundgarnsjolle KE 61 Niels Juel. Den 8,94 meter lange jolles styrhus var således helt rådnet efter mange års brug.

Jørgen Aufeldt fik i 1975 bygget KE 61 på F. Mortensens Skibs- og bådebyggeri i Fakse Ladeplads, og dengang overvejede han at bygge styrhuset i teaktræ.

- Men det kostede noget ekstra, så det gjorde vi ikke, fortæller Jørgen Aufeldt, der kan konstatere, at det materiale der blev valgt i stedet ikke holdt længere end til nu. Derfor var det en nødvendighed at bygge et nyt styrhus.

Arbejdet med renoveringen foregik på Sjællands Odde Bådeværft hos Finn Henriksen. Han fik frie hænder til at forestå renoveringen. I forbindelse med arbejdet blev alt malingen brændt af, og det betyder også at mange tror, der er tale om et helt nyt skib. Det afviser Jørgen Aufeldt, der forklarer at skibet bare har fået en mere blå farve end tidligere.

I forbindelse med renoveringen blev alle sømhuller og spirhuller spartlet ud, inden der igen blev malet.

Det gamle styrhus, der var sat på i 1975 var ikke brugbart længere, og derfor blev det nye bygget op i teaktræ. Det har også givet mere plads i styrhuset, hvor der for første gang også er blevet plads til en styrestol.

- Jeg har ellers altid sagt, at jeg ikke skulle have en stol, men jeg blev lokket til det nu, og vi fandt en god pris, konstaterer Jørgen Aufeldt.

Alle instrumenterne blev også skiftet i det nye styrehus. Motoren er stadig den samme som den, der blev lagt i for 6-7 år siden.

Nu er skibet hjemme i Mosede Havn igen efter turen til Sjællands Odde, hvor det kom på land. Og der er tilfredshed med projektet.

- Jeg er virkelig glad for at have fået bygget om, siger Jørgen Aufeldt.

Primær indtægt på ål

Jørgen Aufeldt driver bundgarnsfiskeri fra Mosede Havn med 10 bundgarn. Ålene er den primære indtægt, og derfor venter han også spændt på politikernes dom over ålefiskeriet.

- Vores primære indtægt er ål, konstaterer han og nævner, at det ikke kun er truslen mod ålefiskeriet, der truer, men også det stadig stigende antal sæler i Køge Bugt.

- De er et stort problem, nævner han og fortæller, at sælerne tog store dele af fangsten i ruserne, da det var tid for fiskeriet med ruser.

- Så sælerne er et dyrt bekendtskab for os, konstaterer han.

 

Flere Nyheder