Christian Pilegaard var årets fisker 2016

[caption id="attachment_16606" align="aligncenter" width="611"] 37-årige Christian Pilegaard blev i sidste uge kåret til Årets Fisker 2016 af Vestjysk
20 nov 2017

[]

Ny cykel. Et nyt kamera eller en PC til spil. Det er manges drøm, når de står dagen efter konfirmationen med en håndfuld penge, der er givet i gave. Sådan var det ikke, da Christian Pilegaard for mere end 22-23 år siden stod med sine penge på lommen efter konfirmationen. For drømmen var noget helt andet.

- Jeg købte mig en jolle, siger han.

Siden da er drømmen vokset – selvom han måtte gå en omvej for at få foden på eget skib igen. I september 2017 får han således endnu engang leveret – ikke en jolle – men en nybygning på 28 meter i længden og 8,40 meter i bredden, når den nye udgave af S226 Emmely Pilegaard står klar.

En omvej

Historien om Christian Pilegaard er på mange måder en gentagelse af mange andre fiskeres historier. Drømmen om at blive fisker brænder i sjælen, men mor og far synes at fiskeri er noget voldsomt usikkert noget, og derfor skal de først igennem en uddannelse på land.

- Jeg ville gerne være fisker hurtigst muligt efter folkeskolen, men midt i 90´erne lød det ikke allermest attraktivt, så mine forældre ville have, at jeg fik en uddannelse på land, fortæller Christian Pilegaard.

I dag er han 37 år gammel og har mange års erfaring indenfor fiskeri. For selvom en læreplads på et smedeværksted, der endte med en titel som skibsmontør, og et år som svend, blev en parentes i livet, så var drømmen om fiskeriet stadig i sjælen. Og efter ét år som svend blev kedeldragten skiftet ud med olietøjet.

- Jeg fik tilbud om en afløser-tjans, siger Christian Pilegaard.

Tilbudet kom fra en båd, som han havde arbejdet på som svend. Tre måneder senere var der ingen vej tilbage.

- Jeg skulle ikke på land og arbejde igen.

[box type="shadow" ]Årets Fisker 2016  Christian Pilegaard, Skagen, blev kåret som ”Årets Fisker 2016” af Vestjysk Bank og Fiskeri Tidende. Han vinder blandt andet, fordi han investerer i fremtiden, og fordi han er en rollemodel for yngre fiskere.  Han er fremadskuende, og han tror på fiskeriets fremtid. Han har investeret, så han står godt rustet til fremtiden. Samtidig får han store roser som chef fra mandskabet på sin kutter S 226 Emmely Pilegaard.  [/box]

Startskuddet

I 1995 tog han derfor på Fiskeriskolen i Thyborøn. Uddannelsen til fisker med Blå Bevis var kun i tankerne hos dem, der siden formede uddannelsen, så de to måneder i Thyborøn blev brugt til at lære om håndværket. Målet var at nå frem til Skagen Skipperskole med de papirer i hånden, der gjorde, at han kunne blive skipper.

- Skipperskolen har jeg altid haft i tankerne for at ende i styrhuset, konstaterer han.

Og efter et par år på skolen i hjembyen og veloverstået eksamen, så var det atter på havet igen som fisker.

Det blev dog kun kortvarigt, da en anden drøm tog over. Drømmen om at rykke op i styrhuset. Men ikke på et fiskefartøj, men derimod på en sandpumper. I halvandet år sejlede han som styrmand.

- Det var nemt at fylde en båd med sand eller ral. Men jeg savnede fiskeriet, fortæller Christian Pilegaard.

I 2007 kom livlinien, der trak ham tilbage til fiskeriet.

- Jeg kom tilbage og var kortvarigt på en hyre, hvor jeg får tilbudt en 1/5-del af ejerskabet. Det var startskuddet til at komme videre, siger Christian Pilegaard.

Og så alligvel ikke

Men selvom han betragter tilbagekomsten i 2007 som vendepunktet, der for alvor satte ham tilbage på sporet, så var det en blind vej.

- Vi var tre ejere, men det var et ældre fartøj med god kvote, men det var ikke til at holde i drift, siger Christian Pilegaard og fortsætter:

- Det var fint at starte med de 20 procent, og jeg vidste, hvad jeg kom ind til, siger han.

Udsigten til at få en større ejerandel var dog ikke stor. Derfor passede det perfekt, da han i 2010 kunne købe Lars Kajgaards fartøj fra Strandby, da han fik en nybygning. Med et var han fiskeskipper med fod på eget dæk.

Fartøjet fik nummeret S226 og navnet Emmely Pilegaard. S 226 er nummeret på hans bedstefars gamle båd, men indimellem har andre uden for familien haft nummeret, der nu er tilbage. Også det ny fartøj får S226 på stævnen.

For der er en ny på vej. Og ikke en lille én. I september 2017 vil Thyborøn Skibssmedje, også kendt som 3xJ, efter planen overdrage det nye fiskefartøj til rejefiskeriet.

- Den bliver større end den vi har i dag, konstaterer Christian Pilegaard og nævner, at det skyldes ønsket om flere dage på havet. I dag gør vind og vejr sin indhug i fiskedagene, og med en større båd, så er der mulighed for flere fiskedage.

- Vi har halve rejser i dag, og tager nogen gange afsted før tid eller kommer hjem før tid, siger Christian Pilegaard.

[box type="shadow" ]Det unge team på fartøjet  Skipper på S 226 Emmely Pilegaard er Christian Pilegaard. Det er ham, der bestemmer, men på et fiskefartøj, hvor pladsen er trang, og man går op ad hinanden døgnet rundt, så kræver det en særlig lederstil. Egentlig er det ikke noget, han tænker over.   – Vi tager tingene i opløbet. Det er unge mennesker, og vi ser ens på tingene, siger Christian Pilegaard, der dog også nævner, at det altid er ham, der sidder i styrhuset, der bestemmer.   Der er tre mand ombord, hvoraf én er lærling, og der er faste turnusordninger. Derfor er det også vigtigt, at mandskabet fungerer og planerne holder. En gang har Christian Pilegaard oplevet en medarbejder, der blot to timer før afgang fortalte, at han ikke kunne dukke op til aftalt tid. Han har tidligere haft problemer med ludomani, og han var faldet i igen. Men i stedet for at kaste ham bort, få en ny mand, så tog skipperen den svære samtale.  - Jeg synes, han skulle have en chance. Han har været god overfor mig og gør et kanon stykke arbejde, siger Christian Pilegaard om baggrunden for at holde fast i ham.   Faktisk er den ansatte blevet så begejstret for Christian Pilegaards tilgang, at han stod bag en indstilling til Årets Fisker 2016.  [/box]

Fra part til part

Da han i 2007 fik part i et fiskefartøj var det rejer, der blev fanget. Derfor blev det også den del af fiskeriet, han i 2010 etablerede sig indenfor. Det var på bagkanten af FKA´ens indførelse, og det betød, at man købte og solgte kvoter, lagde fartøjer sammen med det resultat, at der blev slatter til overs af rejer. For havde det været et fiskeri, hvor han skulle have haft kvoter til konsumfisken i stor stil, så var det nok aldrig gået så hurtigt.

- Jeg købte lidt rejer fra de forskellige både, og stykkede det sammen til min kvote. Når der har været noget til salg, har vi hele tiden bygget på, siger Christian Pilegaard.

Nybygning til brugtpris

Det har altid været drømmen, at det skulle ende med en nybygning. Men at det kom til at gå så hurtigt – blot seks år efter starten, havde han ikke drømt om. For god et års tid siden begyndte Christian Pilegaard at kigge på salgsannoncer for fiskefartøjer.

Det var ikke planen at bygge nyt, men det, der var til salg, var ikke interessant.

- De var oppe og matche en nybygning prismæssigt, når der skulle bygges om, og så var det en langt bedre forretning at bygge nyt, konstaterer Christian Pilegaard.

Han var heller ikke helt på bar bund omkring en nybygning. Kollegaerne fra S386 Casilo havde nogle måneder i forvejen bestilt en nybygning. De fisker også efter rejer, og derfor er der mange lighedspunkter.

- De to både bliver meget identiske set ude fra, men de kører med større grejer, sige Christian Pilegaard.

Alligevel har deres bestilling stor betydning for Christian Pilegaards projekt. De lytter nemlig til hinanden og snakker sammen om de punkter, der nu engang er i forbindelse med en nybygning.

- Vi hjælper hinanden, og det er super godt, vi kan supplere hinandens viden, siger han.

[box type="shadow" ]Rejefiskeriet er godt  Det er en fin lille niche af fiskeriet, som Christian Pilegaard er gået ind i. Kvoten er okay i forhold til fiskeriet, og begrænsningerne har ikke været så store i form af dage på havet.   - Og kvoterne har været nemmere at komme til for penge, siger Christian Pilegaard.   Også de kollosale høje priser på rejerne til især det svenske marked er en turban i hatten.   - Værdien øges med 10, når vi koger dem. Der findes ikke en rejebåd, der ikke koger ombord idag, siger Christian Pilegaard og nævner, at de simpelthen ikke kan eksistere, hvis ikke der blev solgt kogte rejer.   Netop de kogte rejer er blevet en niche, som fiskerne forsøger at skabe et marked i Danmark for. Derfor har de været med til markeder og fiskedage både i Skagen, Hirtshals, Århus og København, hvor der er blevet delt smagsprøver ud i tusindvis.  [/box]

[]

Tilbage til de tre

Christian Pilegaard startede sin fiskerkarriere med en part i et fartøj. Dengang var han den lille part i samarbejdet, nu er han den med den største part. Han var også én af tre, og det vender han tilbage til med nybygningen. For den anden skipper, Simon Jensen, der har været med fra start, får også en part i fartøjet.

- På sigt er det meningen at han skal have en større part, siger Christian Pilegaard, der er jævnaldrende med skipperkollegaen.

Men en tredjepart er også kommet med. I første omgang var et lån fra Vækstfonden i hus.

- Vækstfonden står til sidst, og det var et krav fra banken, forklarer Christian Pilegaard, der også fortæller, at renten hos Vækstfonden var noget højere end bankens.

Men inden det lån faldt på plads kom der en anden fisker fra Skagen indover. Erik ”Batman” Rasmussen, der har solgt sit fartøj, ville gerne investere i S 226 Emmely Pilegaard.

- Han har både en mindre part i form af ejerskab og ydet lån, siger Christian Pilegaard, der er tilbage ved udgangspunktet – blot i en ny rolle.

- Vi er tilbage til tre ejere, men nu er det mig, der har den store part, konstaterer Christian Pilegaard.

 

Fredag kåres "Årets fisker 2017" når Fiskerikonferencen afvikles i Søndervig, arrangeret af Fiskeri Tidende og Vestjysk Bank.

Artiklen er skrevet af René Dandanell, november 2016 i forbindelse med kåringen 2016.

Flere Nyheder