Danmark er kongen af rejerne

[caption id="attachment_11535" align="aligncenter" width="620"] Flere hundrede personer fra hele verden er i dag samlet for at høre om koldtvandsrejen
12 Nov 2015

[caption id="attachment_11535" align="aligncenter" width="620"]Flere hundrede personer fra hele verden er i dag samlet for at høre om koldtvandsrejen på Tivoli Hotel i København. Flere hundrede personer fra hele verden er i dag samlet for at høre om koldtvandsrejen på Tivoli Hotel i København.[/caption]

Koldtvandsrejen er i centrum i dag i København på Hotel Tivoli, hvor over 200 fiskere, forskere og ikke mindst producenter af koldtvandsrejen på den nordlige halvdel af jordkloden er samlet i forbindelse med ”International Coldwater Prawn Forum”.

Og Danmark er på mange måder i centrum. Danmark fanger kun 2 procent af den samlede mængde på verdensplan, men eksporten af rejer fra danske virksomheder er langt større. Det viser tal for eksporten af rejer fra blandt andet Canada og USA, hvor Danmark er ganske markant importør. Og det er ikke fordi, vi i Danmark selv spiser rejerne.

I Skandinavien er det svenskerne, der spiser dem, og de er også ganske store importører af rejer.

- Næsten alle svenskere kan håndpille en reje. Danskerne kan ikke, konstaterede Henrik Espersen fra Ocean Prawns.

Men det er på grund af traditioner, der strækker sig langt tilbage, at Danmark er stor på verdensmarkedet.

Netop Ocean Prawns tilskrives en del af æren for, at Danmark er blevet så stor en spiller på verdensmarkedet. For godt 50 år siden startede selskabet med at fiske laks ved Norge, men det stoppede og i stedet blev fiskeriet ændret til koldtvandsrejer. Og det har ikke kun fået Ocean Prawns til at vokse – men en lang række danske virksomheder sælger i dag koldtvandsrejer i hele verden.

At Danmark er stor indenfor koldtvandsrejer viste tal for import/eksport fra USA og Canada. For selvom der stadig ikke er forhandlet frihandelsaftaler på plads mellem USA, Canada med EU på den anden side, så er efterspørgslen ganske stor.

- Efterspørgslen er så stor, at den både overkommer toldtariffer og valutakursændringer, konstaterede analytiker John Sackton, der også viste et eksempel på en prisudvikling, hvor det faktisk er lykkes fiskerne at få en højere pris på produktet. Eksemplet var ”snowcrabs” i Nordamerika, hvor øget efterspørgsel har kunnet hæve prisen. Indtil fem år siden toppede prisen altid ved 4 dollars, hvorefter den faldt igen. De sidste fem år har topprisen ligget mellem 4,50 og 5,50 dollars, og det er sket ved at øge efterspærgslen, konstaterede John Sackton.

 

Flere Nyheder