Havmiljøet skal være sundt – og vi er allerede godt på vej takket være en stor indsats fra de danske fiskere. Over 90 % af fangsterne er allerede MSC-certificeret, og dermed er vi et skridt tættere på FNs verdensmål.
Det står klart efter Our Ocean-konferencen, som netop har fundet sted på Bali, og hvor der var fokus på verdenshavene. Ifølge FNs verdensmål 14 skal livet i havet bevare og sikre bæredygtig brug af verdens have og deres ressourcer.
Det efterlever fiskeribranchen bl.a. gennem MSC-initiativet 2020-ledere for et Levende Ocean, hvor virksomheder og organisationer arbejder målrettet på at øge udbud, handel og tilgængelig af certificeret, sporbar og bæredygtig fisk. På selvsamme konference sidste år valgte over 30 virksomheder fra 15 lande at støtte op om initiativet – og på årets konference kunne over 15 berette om fremskridt; især dansk fiskeri.
Samarbejde og stort engagement
Alt i alt fisker de ca. 750 danske fartøjer 1 mio. tons om året. Det går Danmark til en af de største fisk og skalddyrs produktionslande i Europa og top 10 eksportør af fisk og skaldyr globalt.
Den danske ambition om bæredygtigt fiskeri og MSC-certificering er ikke ny. Danskerne har været pionerer, og siden 2010 arbejdet for bæredygtigt fiskeri. Det har været med til at styre den europæisk og globale fisk og skaldyrsindustri i en bæredygtig retning.
- Dansk fiskeri har senest opnået MSC-certificering for hesterejefiskeriet i Nordsøen. Dette var kun muligt på grund af samarbejde med tyske og hollandske producentorganisationer og ved at fiskerne gennemførte en fiskeriforvaltningsplan for eget initiativ. Dansk fiskeris indsats for at opnå MSC-certificering for alle sine fiskerier viser fiskeriets engagement i en bæredygtig fremtid for havene og oceanerne, der omgiver os, udtaler Danmarks Fiskeriforening.
[]
MSC glæder sig over bæredygtige fremskridt
Udover den danske forening fortæller en række andre lande, at de gør bæredygtige fremskridt. Bl.a. Aldi Group i Tyskland og FishTales fra Nederlandene. Til konferencen på Bali indgik Lidl International fra Tyskland nye forpligtigelser. Aftalerne spænder fra at støtte fiskeriforbedringsprogrammer til klart indkøbspolitikker.
- Disse forpligtelser, politikker og ambitioner fra forskellige organisationer genopfinder økonomier ved at ændre vores produktions- og forbrugsmønstre og indarbejde de miljømæssige virkninger af vores handlinger i selve kernen af, hvordan virksomhederne forvaltes, siger Rupert Howes, der er administrerende direktør for MSC:
- Vi glæder os over alle dem, der er kommet frem med konkrete, ambitiøse mål for at genoprette bæredygtige oceaner.