Dansk Industri: Britisk bremse på handelsaftale efter Brexit

Det er ikke kun fiskeriet, der står ved døren og venter på at forhandlingerne med Storbritannien om afskeden med EU falder på plads. De aktuelle for
06 nov 2017
Det er ikke kun fiskeriet, der står ved døren og venter på at forhandlingerne med Storbritannien om afskeden med EU falder på plads. De aktuelle forhandlinger om udtrædelse står således i stampe, og det er ærgerligt, lyder det fra landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri.
 - Vi vil meget gerne hurtigst muligt nå frem til det punkt, hvor forhandlerne kan tale handel. Dansk erhvervsliv har behov for klarhed omkring, hvordan samhandlen med Storbritannien skal foregå efter Brexit. Her er det vigtigt, at danske virksomheder kan blive ved med at handle på det britiske marked med så få hindringer som muligt, siger direktør Thomas Bustrup, Dansk Industri.
Især Storbritanniens økonomiske mellemværende med EU er uløst, ligesom spørgsmål udestår omkring EU-borgeres rettigheder i Storbritannien, samt om grænsen i Irland, som efter Brexit bliver EU’s ydre grænse. Stats- og regeringscheferne blev enige om, at de igen vil gøre status på forhandlingerne på deres næste topmøde i december.
- Det bedste, briterne kan gøre nu, er at indlede reelle forhandlinger om udtrædelsen af EU, så vi kan komme videre til næste fase. Derfor er det også positivt, at de øvrige 27 EU-lande klart melder ud, at de er parate til at forsætte forhandlingerne, så snart briterne er det, siger Thomas Bustrup.
- Selvom Brexit fylder meget, så er vi i dansk erhvervsliv glade for, at EU-topmødet lykkedes med at levere vigtige resultater på det digitale indre marked og håndteringen af migrationssituationen – vigtige fremskridt som Brexit-forhandlingerne delvist overskygger, siger Thomas Bustrup.
Danske virksomheder eksporterede sidste år for 74 mia. kr. til Storbritannien. Den eksport sikrer mere end 55.000 arbejdspladser i Danmark fordelt på mange sektorer. Et af de områder, der er af stor vigtighed at få en aftale på plads om, er fiskeriet, hvor det ikke kun handler om samhandel med Storbritannien men også handler om adgang til fælles fiskefarvande, som er grundlaget for en række danske virksomheder i fiskeindustrien. Derfor vil dansk fiskeri gerne have kædet forhandlingerne omkring handelsaftalerne sammen med fiskeadgang, så fiskeriaftalen ikke kommer til at henstå som en aftale, der skal forhandles på plads i sidste øjeblik, og hvor der så ikke er noget at forhandle om.

[caption id="attachment_16552" align="aligncenter" width="1101"] En aftale om adgang til britisk fiskevand er afgørende for dansk fiskeri. Arkivfoto: rené dandanell[/caption]

Flere Nyheder