Dansk rensemaskine til rødspætter er klar til foråret

En danskproduceret maskine til at rense rødspætter på fiskefartøjer er nu tæt på at være klar. Firmaet Kroma A/S har samme med Hvide Sande Skibssmedie
22 dec 2015

En danskproduceret maskine til at rense rødspætter på fiskefartøjer er nu tæt på at være klar. Firmaet Kroma A/S har samme med Hvide Sande Skibssmedie har været i gang med at udvikle og teste en rødspætterensemaskine.

"Udviklingen af en dansk rødstætte slagtemaskine har været undervejs igennem et stykke tid og nu ser det ud til at maskinen begynder at tage form", lyder det i en pressemeddelelse fra Kroma A/S.

Udviklingen er blandt andet sket i samarbejde med fiskere, samlecentraler og procesindustrien.

Rensemaskinen har gennem efteråret været igennem forskellige test, og den seneste test  kort før jul har vist, at de to firmaer har fundet frem til en løsninger, der virker. Næste step i processen er en videre test, så maskinen kan gøres klar til produktion. Ifølge Kroma A/S forventes de første maskiner at kunne leveres fra april/maj måned i 2016.

Ifølge Kroma A/S holdes den hvide side af rødspætten intakt. Det sker for at sikre en lige fisk efter rigor mortis.  Der laves kun et snit i fiskens overside, intet skæres væk, og man opnår et højere udbytte i forhold til andre udviklede maskiner, lyder det.

Fisken måles op lige inden den kommer ind i maskinen, og værktøjerne justeres automatisk til den enkelte fisks størrelse. Derudover vil der senere blive mulighed for at eksempelvis at tilknytte et vejesystem i forlængelse af rensemaskinen.

 

Maskinen er kommet til verden igennem et samarbejde mellem Hvide Sande Skibssmedie og Kroma A/S. Kroma A/S har 40 års erfaring med proces udstyr til fisk og har stået for udviklingen af maskinen. Hvide Sande Skibssmedie har kontakten til skibene og sørger for afsætningen af maskinen i Danmark.

 

 

Flere Nyheder