Dansk tun-kvote kan have lange udsigter

Der er ingen tvivl om, at danske erhvervsfiskere har fået julelys i øjnene over at se de mange tunstimer på op til flere hundrede individer, der har f
af Line Dalgaard Jensen
14 sep 2018

Der er ingen tvivl om, at danske erhvervsfiskere har fået julelys i øjnene over at se de mange tunstimer på op til flere hundrede individer, der har fundet vej til de danske farvande. Og det er der en god grund til.

Blåfinnet tun er en eftertragtet fisk mange steder i verden, og en friskfanget tun af høj kvalitet kan indbringe fiskeren op til 200 kroner kiloet - og det er vel og mærke for en fisk, der let vejer mellem 200 og 300 kilo.
Fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) er opmærksom på situationen, og hun har så småt påbegyndt arbejdet, så Danmark kan få andel i den internationale fangstkvote for tun.

- Vi har meldt os ind i kampen. Der er ingen tvivl om, at vi alle bliver fascinerede over, at tunen er her. Der tegner sig nogle nye og spændende muligheder for fiskeri, hvis vi kan få en aftale om en kvote, så vi kan fiske efter tunen, siger Eva Kjer Hansen til Politiken.

Lange udsigter
Men på trods af de mange observationer af store stimer tun i danske farvande, skal fiskerne nok væbne sig med tålmodighed, før de rigger om til rent tunfiskeri.

- Der er ikke nogen aktuel forhandlingssituation omkring tun i øjeblikket. Det vi kan sige er, at vi afventer en rapport fra DTU Aqua ud fra de mærkningsforsøg, de har kørt i 2017 og 2018 i samarbejde med danske fiskere. Og som udgangspunkt ligger konkrete forhandlinger på den anden side af rapporten fra DTU Aqua, siger kontorchef i udenrigsministeriet, Bjørn Wirlander til Fiskeri Tidende.

Forhandlinger
Hvis den videnskabelige rapport fra DTU Aqua viser, at tun-forekomsten i danske farvande er stabil, kan Danmark gå videre med ønsket om en tunkvote.

- Overordnet kan der ske det, at EU forhandler sin egen kvote højere fra ICCAT, som er den internationale tun-kommission, og ud af den højere kvote kan Danmark så få sin egen kvote. Eller der kan ske det, at man forhandler sig frem til, at nogle lande vil afgive tunkvote til gengæld for noget andet, siger Bjørn Wirlander.

Uanset hvad vil der for Danmarks vedkommende forestå nogle hårde forhandlinger, før vi kan få en egentlig tunkvote.

Flere Nyheder