Danske fiskere går forrest for blå fisk 

[caption id="attachment_17588" align="aligncenter" width="620"] Rupert Howes er direktør for MSC, som står for Marine Stewardship Council og er en uaf
11 maj 2018

[caption id="attachment_17588" align="aligncenter" width="620"] Rupert Howes er direktør for MSC, som står for Marine Stewardship Council og er en uafhængig international mærkningsordning for miljøvenligt og bæredygtigt fiskeri. Foto: Ole Iversen.[/caption]

Forbrugerne kræver bæredygtige fisk, MSC vokser og vokser – og de danske fiskere kan roligt klappe sig selv på skulderen. De gør et stort stykke arbejde, som Rupert Howes, direktør for mærkningsordningen for bæredygtigt fiskeri Marine Stewardship Council (MSC), roste på generalforsamlingen: 

- De danskere fiskere har vist et utroligt modigt lederskab og engagement. Her i 2017 er I på 90 procent certificerede fiskerier og stræber mod endnu flere. Normalt anbefaler vi slet ikke så ambitiøse mål, da det er rigtig svært at få de sidste procenter med. 

På verdensplan er over 300 fiskerier MSC-certificerede og endnu flere på vej. Over 24.000 produkter har det blå mærke, og både McDonald’s og IKEA er med på bølgen og forlanger bæredygtige fisk.  

   Læs om dansk fiskeris MSC-certificering

Hesterejer viser vejen  

Et af de MSC-certificerede danske fiskerier, som Rupert Howes bed mærke i, var hesterejer.  

- Hesterejen demonstrerer, hvor svær og hård en proces MSC-certificeringen kan være. I har virkelige kæmpet, og heldigvis er det lykkes. Jeg applauderer og ønsker jeg tillykke med det flotte resultat, sagde MSC-direktøren. 

Han påpeger, at der selvfølgelig venter udfordringer, som torsken i Østersøen, der pt. er suspenderet. 

- Jeg håber, at I får succes med at få de sidste procenter med i MSC-programmet, sagde Rupert Howes. 

Verden følger med 

For resten af verden er ambitionerne også store. I 2020 skal 20 procent af al global fangst være MSC-certificeret, og i 2030 er tallet på 30 procent. I dag er 14 procent. MSC arbejder strategisk med udviklingslandende for eksempel med programmer for fiskerier i Mexico og Afrika. Og endelig så barsler MSC med kampagner og samarbejder med supermarkeder for at sikre, at MSC-produkterne er forbrugerens foretrukne, understreger Rupert Howes: 

- I investerer rigtig meget i MSC – penge, tid, hårdt, arbejde, og det skal der selvfølgelig være en gevinst ved. Vi gør vores bedste for at promovere MSC verden over.  

 Af Line Dalgaard Jensen 

[caption id="attachment_17589" align="aligncenter" width="620"] Danske fiskere fik ros fra MSC´s direktør Rubert Howes, da han gæstede Danmark. Foto: Ole Iversen.[/caption]

 

Flere Nyheder