Danske havne tæt på de mest effektive i verden

[caption id="attachment_19040" align="alignright" width="200"] Direktør i Danske Havne, Tine Kirk Pedersen, vil have Danmark endnu højere på listen[/c
af Line Dalgaard Jensen
13 nov 2018

[]

De danske havne indtager 6.-pladsen over verdens mest effektive havne, viser en ny rapport fra World Economic Forum (WEF).

Et godt skulderklap, men vi skal helt op og konkurrere med de allerbedste som Singapore, Holland, Finland, Hongkong og USA, mener brancheorganisationen Danske Havne, der efterlyser øget politisk fokus og har konkrete forslag til, hvordan Danmark kommer helt til tops.

- Danmark har længe været en maritim stormagt, og det skal vi også være i fremtiden. Men det kommer ikke af sig selv, og vi skal fortsætte med at kæmpe for bedst mulige betingelser for vores havne, for det er dem, der stiller søvejen til rådighed for en kæmpestor del af vores eksport, udtaler Tine Kirk Pedersen, der er direktør i Danske Havne, som repræsenteret landets 64 erhvervshavne.

Brug for yderligere politisk fokus
Tine Kirk Pedersen mener ikke, at der skal vanvittigt meget til, før Danmark kan kravle endnu længere op på listen. Det kræver blot et yderligere politisk fokus i forhold til i dag:

- Vi konkurrerer i dag i høj grad med ’næstennaboerne’ Holland og Finland, der på listen ligger over os, og hvis vi vil overhale dem og tiltrække endnu mere forretning og dermed vækst til vores havne og vores virksomheder, så skal vi lette havnenes rammebetingelser. Dermed kan havnene og virksomhederne arbejde endnu bedre sammen end i dag, så skibe kan betjenes effektivt og med fokus på hele servicepaletten, siger Tine Kirk Pedersen.

Også en lovgivning, der gør det nemmere at gennemføre digitalisering af forretningsprocesser, er vigtigt, ligesom miljø- og erhvervssagsbehandling skal være i top, for at sikre kort sagsbehandlingstider og kundefokus.

Nye beregninger
Det er Singapore, der topper listen. WEF har undersøgt 139 lande i verden med erhvervshavne og lagt vægt på frekvens, punktlighed, fart og pris, når de har skullet vurdere havnenes effektivitet.

World Economic Forum har ikke de forgangne år målt på netop havnenes effektivitet fra land til land, så man kan ikke sige så meget om tendensen – men ifølge Danske Havne er det selvfølgelig en målsætning at holde den flotte placering og helst blive endnu bedre.

Flere Nyheder