De danske fiskere kræver kompensation for kvotehug i Østersøen

Fredag eftermiddag mødtes danske Østersøfiskere hos Danmarks Fiskeriforening PO i Taulov for at diskutere fremtiden for fiskeriet. Det skete på baggru
14 okt 2016

Fredag eftermiddag mødtes danske Østersøfiskere hos Danmarks Fiskeriforening PO i Taulov for at diskutere fremtiden for fiskeriet. Det skete på baggrund af, at Ministerrådet tidligere på ugen vedtog at fjerne over halvdelen af den nuværende torskekvote til 2017.

Danmarks Fiskeriforening PO holder fortsat fast i, at beslutningerne om de dramatiske reduktioner af torskekvoterne i både den vestlige og den østlige Østersøen er helt ude af trit med udviklingen i torskebestandene. For såvel den vestlige som den østlige torskebestand er der tale om bestande, der over de senere år er vokset – bestandene er således hverken i krise eller nær kollaps.

Fiskerne skal kompenseres

Efter fredagens møde konstaterer foreningens formand, Svend-Erik Andersen, at der er enighed blandt fiskerne om, at de kun kan klare sig igennem det kommende år med økonomisk kompensation, og derfor stiller de nu krav om, at Regeringen finder penge til støtte.

- Beskeden fra vores medlemmer er lysende klar: Uden kompensation må vi lukke ned og sælge fartøjer og fisk. Derfor er kravet fra Danmarks Fiskeriforening PO lige så lysende klart: Der skal findes penge til fiskerne, og det skal gå hurtigt, siger formanden for Danmarks Fiskeriforening PO, Svend-Erik Andersen.

Allerede i forbindelse med forhandlingerne i Ministerrådet åbnede miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen op for, at han ville gøre sit til at finde kompensationsmidler til fiskerne, der får mere end halveret deres indtjeningsgrundlag fra torskefiskeriet. Et fiskeri langt de fleste fiskere i Østersøen er dybt afhængige af.

Regeringen støtter fiskerne

Esben Lunde Larsen var med til mødet i Taulov via et link fra ministeriet i København, og her lovede han, at Regeringen ikke vil lade fiskerne hænge til tørre.

- Jeg er tilfreds med at ministeren tager situationen alvorligt, og jeg forventer, at der hurtigt kan komme konkrete initiativer, der kan kompensere fiskerne, siger Svend-Erik Andersen.

Blandt de fremmødte fiskere var der opbakning til, at fortsætte arbejdet med at skaffe kompensation til de berørte fiskere, og mange lagde vægt på, at også havne, isværker og andre faciliteter skal tilgodeses. Uden disse nødvendige faciliteter kan det lokale fiskeri ikke overleve.

De nye fiskekvoter træder i kraft fra årsskiftet, men det er vigtigt, at fiskerne så hurtigt som muligt får vished for, at der kommer en kompensationsordning. Derfor opfordrer Svend-Erik Andersen nu sine medlemmer til at afvente de næste uger, inden de tager endelig beslutninger omkring fremtiden for deres eget fiskeri.

- Det er klart, at mange af dem er frustrerede over den situation, som de uden skyld er blevet sat i af EU. Men de vil klart foretrække at kunne fortsætte deres fiskeri, og derfor vil jeg råde dem til, at de ser tiden an lidt endnu, mens der bliver arbejdet på højtryk for at sikre en løsning for dem, siger Svend-Erik Andersen.

 

Flere Nyheder