De kystnære havvindmøller placeres måske i Nordsøen

  [caption id="attachment_14298" align="aligncenter" width="1005"] Vattenfall har vundet retten til at bygge to havmølleparker i Nordsøen. Fot
12 sep 2016

 

[]

Energiselskabet Vättenfall har budt den laveste pris på at etablere to havvindmølleparker kystnært. De to parker vil blive placeret henholdsvis som Vesterhav Nord og Syd. Vesterhav Nord ligger i området ud for Harboøre Tange, mens Vesterhav Syd er placeret ud for Holmsland Klit. Ialt vil de to parker producere 350 MW strøm.

Dermed er de andre områder, der også var i spil til en placering ude af billedet, meddeler Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

Men selvom Vaättenfall nu har vundet retten til at etablere de to parker, så er det langt fra sikkert, de nogensinde bliver til noget. For den nuværende regeringen lægger nemlig op til, at det simpelthen er for dyrt at producere strøm på de nævnte pladser. Det tilskud, som Staten yder, bliver nemlig langt større end dengang i 2012, hvor forligsparterne vedtog planen for kystnære havmøller.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at regeringen ønsker at droppe opførelsen af de kystnære vindmøller, hvilket vi fortsat vil arbejde for af tre grunde, lyder det fra Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Blandt årsagerne til Regeringens modstand er, at placeringen vil skræmme strækningerne langs kysten. Samtidig forventes det, at prisen på havenergi langt ude på havet vil blive halveret de næste 10 år, og derfor mener Regeringen at havmøllerne skal længere til havs.

Endelig er støtten til projektet blevet meget større end da Energiaftalen blev indgået i 2012. Støtteomkostningerne bliver således næsten det dobbelte eller 1,7 mia. kr. højere end forventet.

- Ved ikke at opføre dem kan vi tage toppen af den store regning for den grønne omstilling, som vi vil omlægge fra PSO-afgiften til finansloven, siger Lars Chr. Lilleholt.

Den endelige beslutning om udbuddet af kystnære havvindmøller vil blive afklaret i forhandlingerne om 2025-planen.

Udover placeringerne ved Vestkysten var placeringer omkring Sæby, Smålandsfarvandet og Bornholm i spil. De er nu ikke længere i spil.

Flere Nyheder