De norske tobiser vokser ikke nok

De er magre og har slet ikke spist det de skal. Sådan lyder konklusionen på de resultater som de norske forskere har taget med sig hjem fra forårets t
28 maj 2018

De er magre og har slet ikke spist det de skal. Sådan lyder konklusionen på de resultater som de norske forskere har taget med sig hjem fra forårets togt med M/S Eros. Derfor vil de norske fiskere heller ikke få en større kvote en de 70.000 tons, de allerede er blevet tildelt.

De ét-årige tobiser, der sidste år var talrigt til stede også i den norske del af Nordsøen, er der stadig. Men de har som to-årringer ikke vokset nok til at forskernes kurver passer. Normalt vil tilvæksten være på omkring 50 procent i vægtforøgelse, men den gennemsnitlige tilvækst lå på kun 8,6 procent.

Årsagen er den simple, at tobiserne ikke har været oppe og spise. Tobisen lever af dyreplankton, og maverne i de tobiser, der blev fanget, var tomme. Kun få havde fyldte maver.

Ifølge forskerne kan det forhold skyldes en mindre mængde af dyreplankton, men også at konkurrencen mellem de mange tobis i antal er så stor, at nogle simpelthen ikke har kunnet finde føde.

Vandtemperaturen har også en rolle i forhold til stofskiftet hos tobisen, lyder det. En måling af vandtemperaturen viste, at temperaturen i 2018 lå på 4,3 grader på det tidspunkt, der blev målt. Året før var temperaturen tre grader højere på den samme position.

Næste år

Allerede nu er der gisninger om næste års kvote. Håbet er, at sommervarmen kan bringe mere føde til tobiserne, og de dermed kan blive større. For netop størrelsen kan være en udfordring for næste års fiskeri af tobis.

Han peger samtidig på, at årets kvotemelding er i tons og ikke i individer, og derfor vil fiskeriet i år betyde færre individer til næste års fiskeri på grund af den lave vægt.

Derfor opfordrer han også de norske fiskere til at tage rigeligt af prøver fra dette års fiskeri, så det kan ses om vægten stiger i takt med sæsonen.

[box type="shadow" ]Om togtet

Havforskningsinstituttet har i perioden fra den 24. april til den 14. maj gennemført et akustisk togt i den norske del af Nordsøen. Togtet giver kendskab til bestandsstørrelsen, aldersfordelingen og den geografiske udbredelse af bestanden af tobis. Resultatet fra togtet sammenkædes med de kommercielle fangster og de danner grundlaget for den endelig tobisråd for 2018 i norsk økonomisk zone.[/box]

 

 

Flere Nyheder