Den sorte hummer skal tilbage til Hirtshals

  [caption id="attachment_18671" align="aligncenter" width="400"] Sorthummer larve i det første bundlevende stadie. Foto: Ivar Lund, seniorfor
af Line Dalgaard Jensen
08 okt 2018

 

[]

Den sorte hummer er savnet på det naturlige stenrev mellem Hirtshals og Løkken. Derfor slår fiskeriforeningerne i Hirtshals, Lønstrup og Løkken et slag for den sorte sag i et forskningsprojekt.

Projektet skal få hummeren tilbage til området; bl.a. med inspiration fra Cornwall i England, hvor de har arbejdet med  at udvikle hummerlarver til bundlevende hummere.

- Hvis de kunne gøre det der, så tænkte jeg, at det kan vi også herhjemme, lyder det fra Niels Kr. Nielsen, formand for Hirtshals Fiskeriforening.

Skaffer rogn
Niels Kr. Nielsens opgave er at skaffe hummerrogn til forskerne fra DTU Aqua, hvor projektet er forankret. DTU Aqua har indtil nu haft forsøgsanlæg kørende, der udviklet hummerlarver til hummere.

- Jeg er tovholder på at finde rognhummere til DTU Aqua. De stryger rognen fra hummeren, og så sætter vi hummeren ud igen, siger Niels Kr. Nielsen om første del af projektfasen.

Det er meningen, at forsøgene hos DTU Aqua nu skal skaleres op til egentlig opdræt til udsætning. En udvidelse af de eksisterende faciliteter skal rumme anlæg til 15-20 rognhummere og med plads til flere tusinde hummeryngel.

Lang tidshorisont
Projektet begyndte helt tilbage i 2013, men der stadig lange udsigter til en effekt.

Man regner med, at de små hummeryngel sættes ud på det 30 kilometer lange stenrev i første halvår 2019, hvorefter der vil gå mellem fem og syv år, før det vil have en egentlig effekt på hummerbestanden.

Det er dykkere fra Hirtshals Sportsdykkerklub, der skal være med til at sætte hummerynglen ud på stenrevet mellem Hirtshals og Løkken.

Flere Nyheder