Der er håb om fortsat tre redningshelikoptere til søredning

[caption id="attachment_16467" align="aligncenter" width="1115"] I oplægget til nyt forsvarsforlig er udgangspunktet fortsat tre helikoptere. foto: fo
18 okt 2017

[]

I en analyse til en ny budgetaftale om fremtidens forsvar er det blevet nævnt, at søredningsberedskabet skulle skæres ned fra de nuværende tre til to eller sågar blot én helikopter stående på standby til at redde fiskere og søfolk i nød. Analysen har været grundlaget for det udspil, som Regeringen er kommet med omkring et nyt forsvarsforlig, og heldigvis blev der i udspillet ikke pillet ved de tre helikoptere.

I dag er helikopterne placeret i Skrydstrup, Aalborg og Roskilde, og det giver en god dækning af det danske område. Meldingen om en mulighed beskæring og omflytning blev derfor ikke mødt med glæde i fiskerierhvervet, hvor man frygtede for at et ringere beredskab ville gøre det mere usikkert at være til søs. Det ville nemlig betyde en længere reaktionstid i form af flyvetid, og hvis flere helikoptere skulle i aktion, så ville beredskabet også være ringere stillet.

Nu tyder meget på, at Regeringen - og forhåbenligt heller ikke forligspartierne - vil rokke ved de tre helikoptere. Og det vækker glæde hos Fiskeriets Arbejdsmiljøråd, der har stort fokus på at højne og forbedre sikkerheden for de danske fiskere.

- Jeg er glad for at det er pillet ud af planen. Det er godt for den sikkerhedsfølelse, der skal være, når man har havet som arbejdsplads, siger Flemming N. Christensen, direktør for Fiskeriets Arbejdsmiljøråd.

Han frygtede, at – hvis reduktionen skulle ske – at den længere responstid for helikopterne ville betyde, at der ville være flere som ikke blev fundet i live.

- Det kan være forskellen på, om det er en eftersøgning efter en omkommen eller en redning af en fisker, der er tale om, siger Flemming N. Christensen.

Han peger på, at med placeringen af en helikopter i syd og en i øst, så vil der være en længere reponstid.

- Og det kan være altafgørende, siger Flemmming N. Christensen.

Særligt i de kolde perioder af året kan minutter være afgørende for om personen overlever eller ej.

[box type="shadow" ]Hvad er SAR? Sø- og flyveredningstjenestens har defineret SAR og begrebet nødsituation . En SAR er de handlinger, der iværksættes for at afhjælpe en nødsituation. En nødsituation er en situation, der kan medføre fare for liv eller førlighed for en eller flere personer. En nødsituation foreligger, når et menneske eller bemandet sø- eller luftfartøj vides eller formodes at være savnet eller i nød[/box]

 

 

 

 

 

Flere Nyheder