Der er plads til lokale køb i Storkøkkenerne

[caption id="attachment_16961" align="aligncenter" width="620"] Det er muligt at servere frisk lokalt fanget fisk, hvis man tager højde for det i de i
05 feb 2018

[caption id="attachment_16961" align="aligncenter" width="620"] Det er muligt at servere frisk lokalt fanget fisk, hvis man tager højde for det i de indkøbsaftaler, der indgåes. Foto: konsumfisk.[/caption]

Det er ikke altid lige let for en fisker at finde vej til et storkøkken med sine råvarer. Lone Fløe fra Køkkenet Åkanden oplever, at fiskeskippere ringer til hende for at sælge en del af fangsten direkte. Men det er ikke altid så nemt.

- Vi har alle sammen indkøbsaftaler med de store leverandører, der sikrer rabatter, men som også binder os i forhold til indkøb. Og selvfølgelig er det nemmere at bestille frosne, panerede filletter sammen med alt det andet, man skal have leveret til sådan et storkøkken. Men smagen og kvaliteten er bare ikke den samme, som når man køber det frisk fra kutteren, siger Lone Fløe.

Men selvom de er bundet på aftalerne, så er der alligevel plads til indkøb af lokale råvarer. For aftalerne mellem grossisten og storkøkkenet

- Hvis man vælger at tage fisken ud af indkøbsaftalen, så er der mulighed for at kan aftage. Men det er klart at både politikerne og indkøbsafdelingerne skal være med på ideen. Mange gange er det der, de bliver nervøse, fordi vi får en sag fra EU. Nogen gange kunne man godt prøve at udfordre de regler lidt, siger hun og nævner, at man for eksempel i Rom i Italien bespiser alle skolebørn med lokale fødevarer.

- Og det har jo også de samme EU-regler, som vi har i Danmark, nævner Lone Fløe og fortsætter:

- En af de ting, vi gerne vil vise de øvrige storkøkken-indkøbere er, at indkøbsaftalerne stadig levner en margen til indkøb af f.eks. gode lokale råvarer. Det tror jeg, at mange ikke er opmærksomme på.

Hun peger på, at storkøkkener køber ind for mange millioner kroner hvert år, og derfor kan de også bidrage til økonomien i erhvervet.

Lone Fløe peger også på, at det ikke kun gælder for fisk – også andre lokale råvarer skal ind i kosten.

- Der er en trend med at det, der kommer fra udlandet, er meget bedre. Og det er ikke tilfældet, siger hun.

Læs også om storkøkkenernes møde med fiskeriet i Hvide Sande

Lokal interesse

Indkøbsaftalerne er også på dagsorden hos Søren Holm, der er udviklingschef i Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd og tillige leder Center for Føsevareudvikling under rådet. Han er også medlem af Foodboard, et fødevareråd, der rådgiver byrådspolitikerne omkring fødevarepolitik. Og en af de første opgaver har været, at fortælle at indkøbsaftalerner kan blokere for offentlige indkøb af lokale råvarer.

- Det er et skisma, at politikerne ofte har modsatrettede hensyn og ønsker. De vil gerne lave bindende aftaler om offentlige indkøb, så priserne bliver så lave som muligt, men samtidig vil de også gerne styrke fortællingen om og afsætningen af lokalt producerede råvarer. Der er en uoverensstemmelse i de to mål, siger Søren Holm.

Han håber, at dagen i Hvide Sande kan skubbe nye initiativer i gang hos de kommunale indkøbere, og atindkøberne vil prioritere lokale råvarer.

For vestkystens fiskere skulle et mersalg gerne afspejles i andre goder til kommunerne.

- Vi skal have fortalt omverdenen, at vi er et fødevare-mekka herovre ved Vestkysten. Trenden er, at flere og flere kan se en værdi i at købe varer produceret indenfor kommunen. Hvis vi gjorde det i højere grad, kunne det på sigt skabe arbejdspladser og skattegrundlag og bedre overskud, fastslår Lone Fløe.

 

 

Flere Nyheder