Der skal lyttes mere til fiskerne

Kreds Nord holdt fredag formiddag generalforsamling i Frederikshavn, og her slog formanden, Jan Hansen fra Hanstholm Fiskeriforening, blandt andet fas
27 feb 2015

Kreds Nord holdt fredag formiddag generalforsamling i Frederikshavn, og her slog formanden, Jan Hansen fra Hanstholm Fiskeriforening, blandt andet fast, at fiskeriet i Nordjylland står over for store forandringer i den kommende tid.

Hermed henviste Jan Hansen særligt til det forbud mod discard, der lurer fra det kommende årsskifte. Formanden mente, at med de foreløbige erfaringer fra discardforbud i bl.a. Østersøen er der god grund til, at man fra myndighedernes side inddrager fiskernes erfaringer og viden i forbindelse med forvaltningen af forbuddet mod discard.

- Eksperterne, i denne forbindelse, er ikke bare biologerne men i den grad også fiskerne. Der er ingen biologer, politikere eller embedsfolk, som kan styre hvad der sker på havets bund. Det er foranderligt fra nat til dag; måske er det fuldmånen som får havets strømme til at forandre sig, og hermed flytter føden til fisken sig, og fisken følger med. Altså er det vigtigt, når man udformer regelsættet for discardforbuddet, at man lytter til eksperterne, lød det fra Jan Hansen.

Det største problem her og nu - altså med de discardforbud der er indført - er dog, at forbuddet er blevet indført over hals og hoved. Danmarks Fiskeriforening PO har gentagne gange fremført, at forbuddet skulle udsættes, indtil man havde regelsættet på plads. Det skete ikke, og selv om svaret fra fødevareminister Dan Jørgensen var, at man fra myndighedernes side ville fare med lempe i kontrollen, så er det ikke godt nok.

- Det er jo ikke fordi fiskerne ikke vil følge loven, men de skal jo kende den, sagde Jan Hansen.

Læs mere i Fiskeri Tidende uge 10.

Flere Nyheder