Der var pighajer over det hele

For Erik Kronkvist var det ikke meget ved at være fisker for et par uger siden. Her hev han den ene pighaj efter den anden op af havet med sin lille t
af Claus Kirkegaard
28 jun 2018

For Erik Kronkvist var det ikke meget ved at være fisker for et par uger siden. Her hev han den ene pighaj efter den anden op af havet med sin lille trawler. Men da pighajen er klassificeret som udrydningstruet, må fiskerne ikke lande den.

- Det er godt nok ærgerligt, at vi bare skal smide dem ud igen. Jeg har nok smidt tre tons pighajer ud, da jeg for tre uger siden fiskede oppe ved Hirtshals. Det var helt ekstremt, og der var pighajer over det hele, siger Erik Kronkvist, som siden er sejlet i Kattegat for at fiske efter jomfruhummer og dermed undgå pighajerne.

- Der er ikke så mange mere, men jeg fik da alligevel en med op i nat, da jeg var på fiskeri efter jomfruhummer.

Han ærgrer sig som fisker over, at han skal smide døde pighajer ud. Især når nordmændene har lov til at lande den.

- De går måske til mellem 20 og 30 kroner kiloet, så du kan nok se, at det er mange penge, jeg bare har hældt tilbage i havet igen. Og fiskehandlerne her i Hirtshals importerer dem fra Norge, så de kan sælge dem videre. Det er nemlig en delikatesse rundt omkring, og restauranter efterspørger dem. Så det er da lidt træls, at nordmændene må lande dem, siger Erik Kronkvist.

Når der har vist sig at være så mange pighajer i de danske farvande i år, bør man se på, om det kan lade sig gøre med en bifangstkvote, mener Erik Kronkvist.

- Det er ikke fordi vi fisker efter dem. Men når der er så mange af dem, er det umuligt ikke at få dem med op. Derfor kunne man godt overveje, om vi skulle have lov til at lande dem som bifangst. Det ville have været en god økonomisk gevinst for mig, i stedet for, at jeg bare skulle smide dem ud. Og det strider mod alt sund fornuft, lyder det fra Erik Kronkvist.

Flere Nyheder