Det er glædeligt med flere fisk i Nordsøen 

Der er kommet langt flere af de store arter i det nordøstlige Atlanterhav – herunder Nordsøen. Forskere fra DTU Aqua har analyseret data for de fi
17 aug 2018

Der er kommet langt flere af de store arter i det nordøstlige Atlanterhav – herunder Nordsøen. Forskere fra DTU Aqua har analyseret data for de fiskearter, der kan nå en maksimumstørrelse på mindst en meter, og kurverne viser en stor stigning – både for alle arter tilsammen og for enkelte, udvalgte arter, som torsk, rødspætte og kulmule, skriver DTU Aqua på sin hjemmeside. 

- Bestandene af de store fiskearter, som f.eks. torsk, har ikke haft det godt i lang tid. Men nu kan vi endelig se en tendens, der tyder på, at de er ved at være genoprettet, siger ph.d.-studerende Rob van Gemert, der er hovedforfatter på undersøgelsen, som netop er publiceret i ICES Journal of Marine Science. 

Fordobling i biomassen 

Undersøgelsen, der baserer sig på data frem til 2016, viser, at der samlet set er sket mere end en fordobling i biomassen for de 25 undersøgte store arter tilsammen siden årtusindskiftet.  

For torsk, rødspætte og kulmule i Nordsøen er der tale om en tre- og op til en firedobling.  

- Det er selvfølgelig glædeligt, at undersøgelsen viser, at mange fiskearter i Nordsøen har det godt, og at der er kommet flere af dem. Det bliver fiskerne da glade for, siger konsulent i Danmarks Fiskeriforening PO, biolog Henrik S. Lund. 

På den baggrund mener han også, at kvoterne kan få et løft. 

- Hvis det viser sig, at bestandene er større, end man tidligere har antaget, så kan fiskerne vel se frem til højere kvoter i Nordsøen, lyder det fra Henrik S. Lund. 

Større konkurrence
En situation, hvor bestandene ser ud til at være genoprettede, kan på et tidspunkt komme til at skabe nye udfordringer for fiskeriforvaltningen: At der vil blive øget konkurrence mellem de store fisk.   

- Hvis konkurrencen mellem de store fisk bliver meget stor, vil fiskeriet faktisk hjælpe med til at mindske konkurrencen, således at de tilbageværende fisk har bedre mulighed for at vokse. På den måde vil vi sikre det maksimale udbytte af fiskebestanden. Det er i hvert fald en ting, man skal være opmærksom på, når man laver bestandsberegninger, siger Rob van Gemert. 

 

Flere Nyheder