Det føles som en kniv i ryggen

  [caption id="attachment_11439" align="aligncenter" width="620"] Simon Hammer fra Faaborg er en af de fiskere, der rammes af den nye lukkeper
01 nov 2015

 

[caption id="attachment_11439" align="aligncenter" width="620"]Faaborg 2015_0212 Simon Hammer fra Faaborg er en af de fiskere, der rammes af den nye lukkeperiode for torsk i den vestlige Østersø[/caption]

Det er tirsdag eftermiddag, og garnfartøjet SG 35 Birgit II har netop lagt til kajen ved Faaborg Fiskesalgsforening. I efterårsdagens sidste solstråler er skipper Simon Hammer ved at losse dagens fangst. Det har været god dag på havet, selvom den også har været lang. Simon Hammer, som er ene mand om bord, stævnede ud allerede klokken fire, for at kunne nå at hive de 135 garn, der i dag indeholdt gode mængder af både rødspætter og pighvar. Det har i de senere år dog ikke været nemt at være fisker i de indre farvande, hvor kvotenedskæringer og restriktioner har gjort livet surt for fiskerne, men mange fisk og bedre priser har i år løftet humøret. Derfor kommer nyheden, om en lukkeperiode for torsk fra 15. februar til 31. marts og en kvotereduktion på 20 procent som et meget ubehageligt tilbageslag.

- Det har været en god fiskedag , og i foråret fik man faktisk lysten tilbage, fordi der var godt med fisk, og priserne også var blevet bedre, og så får man sådan et hug. Det er noget skidt, og føles som en kniv i ryggen, der tilmed bliver drejet rundt, siger Simon Hammer, efter at dagens sidste pighvar er losset og lagt på is, og dagens fangst er gjort op og noteret ned.

Stor omsætning i lukkeperiode
I vintermånederne er torskefiskeriet af stor betydning for fiskerne i den vestlige Østersø, og seks uger uden at kunne fange torsk er et alvorligt problem for fiskerne.

- Det er i vintermånederne, vi henter omkring halvdelen af vores årsløn. Når man så afskærer os fra seks uger, kan man selv regne ud, hvad det betyder. For mit vedkommende er det omkring 15 til 20 procent af omsætningen, der fanges i den periode, konstaterer Simon Hammer i styrehuset på SG 35 Birgit II, som også er hans hjem nogle måneder hvert år. For at få økonomien til at hænge sammen er han nød til at sejle til Thyborøn fra midten af marts til godt hen på sommeren for at fiske i Nordsøen.

- Jeg vil hellere fiske lokalt, men gør det af nød for at skaffe nok indtjening. Heldigvis har jeg de fisk i Nordsøen, og har den mulighed at fiske der. Derved er jeg bedre stillet, selvom det slet ikke er meningen med det. Det er værre for dem, der kun har fisk her. Med de små både hernede kan vi heller ikke bare sejle til den østlige Østersø i lukkeperioden. I februar og marts er der jo ofte dårligt vejr, fastslår Simon Hammer.

Hærdet
Han peger også på de seks uger mindre at fiske efter torsken i, kan betyde, at kvoten ikke fiskes op, og at det har konsekvenser.

- Vi ved jo historisk, at når kvoten ikke fanges, så bliver kvoten beskåret efterfølgende. Det er slemt med en reduktion på 20 procent i kvoten, men den kunne vi måske leve med. Lukkeperioden er derimod ikke til at leve med, siger Simon Hammer, der ikke forstår, politikerne på den ene side siger, at de vil støtte det kystnære fiskeri, og så nærmest tager livet af det med restriktioner.

- Det er jo nærmest psykisk terror, vi bliver udsat for. Jeg synes, simpelthen ikke de kan være det bekendt. Vi er jo efterhånden så få tilbage, at det ikke kan have den store betydning. Hvis de ønsker at lukke os, så burde de sige det ærligt, så vi kan planlægge derefter. Det er jo ikke kun os, der rammes. Det er også bekymrende for fremtiden for havnen og fastholdelse af de nødvendige faciliteter. Vi skal have et grundlag for både de store og mindre fartøjer, så faciliteterne kan opretholdes, siger Simon Hammer, der også er bekymret for at Fiskesalgsforeningen i Faaborg ikke kan opretholdes på grund af lukkeperioden.

- En meget stor del af omsætningen i Fiskesalgsforeningen er i den periode, og hvor skal kunderne så få deres fisk fra, og er de der bagefter, spørger Simon Hammer. Han erkender, det godt kan være hårdt for psyken med den store usikkerhed.
– Jeg tror dog efterhånden, at jeg er ved at være hærdet, man lærer efterhånden at lukke det ude og tage skyklapper på, så det ikke går ud over familien, siger Simon Hammer, inden han sætter sig i varebilen for at køre hjem efter en arbejdsdag, der for længst har varet mere end et halvt døgn.

 

 

Flere Nyheder