Det har kostet os kassen

[caption id="attachment_15693" align="aligncenter" width="620"] Ulrik Kølle Hansen konstarerer, at de dystre økonomiske forudsigelser af den udvidede
02 maj 2017

[caption id="attachment_15693" align="aligncenter" width="620"] Ulrik Kølle Hansen konstarerer, at de dystre økonomiske forudsigelser af den udvidede lukkeperiode har holdt stik[/caption]

Da dette års kvotehug på torsk og en udvidet lukkeperiode i den vestlige Østersø blev offentliggjort sidste år, lød der dystre spådomme. Det var ikke mindst fra dem, indskrænkningerne i særlig grad er gået ud over – de lokale fiskerne omkring den vestlige Østersø. Efter første kvartal i år er de dystre spådomme desværre blevet til virkelighed. Fiskerne er hårdt ramt. Det er også tydeligt at mærke på Ulrik Kølle Hansen, fisker fra Bagenkop, da Fiskeri Tidende sætter ham stævne på kajen i Bagenkop på Langeland, hvor han sammen med sin besætning udnytter en forårskuling til at ordne noget grej. Han har to fartøjer, SG 115 Cecilie Mathilde og SG 242 Cecilie, som han blandt andet har sammen med sin søn. Næsten fire måneder inde i 2017 kan han gøre en foreløbig status, og den er ikke opløftende.

- Det har kostet os kassen. De dystre udsigter vi forudså og det Danmarks Fiskeriforening PO forudså har vist sig at holde stik, fortæller Ulrik Kølle Hansen i en pause i arbejdet. Ulrik Kølle Hansen er en af de fiskere i den vestlige Østersø, der har et fartøj med en størrelse, der kan sejle i andet farvand. Og da lukkeperioden trådte i kraft den 15. februar valgte Ulrik Kølle Hansen at lade det største af fartøjerne SG 115 Cecilie Mathilde sejle op i Skagerrak for at fiske jomfruhummer.

- Vi sejlede fra noget godt fiskeri hernede med gode priser. Det var derimod barskt i Skagerrak, hvor vi slet ikke havde det fiskevejr, som vi har brug for. Så vi har slet ikke tjent de penge, som vi havde gjort, hvis vi havde kunnet fiske her, konstaterer Ulrik Kølle Hansen. Han vurderer, at lukkeperiode og kvotehug har kostet mindst en halv million kroner i forhold til året før, og for at gøre ondt være så har omkostningerne ved at skulle sejle op og drive et andet fiskeri i Skagerrak været væsentlig højere.

Mangler kompensation
Bagenkopfiskeren forstår ikke, hvorfor den vedtagne kompensation til fiskerne ikke er på plads endnu.

- Kompensationen skulle have været delt ud for længe siden. Vi mangler de penge, og DFPO burde have lov til at dele dem ud. Jeg kan godt være bekymret for at bureaukrater og akademikere slår nogen streger, så pengene ikke komme de rette til gode, siger Ulrik Kølle Hansen.

Stærkt bekymret
Han er også stærkt bekymret for fiskeriets fremtid i den vestlige Østersø.

- Vi kan ikke tåle mere, hvis der skal drives fiskeri her. Vi er presset til kanten og lidt mere til, siger Ulrik Kølle Hansen. Han ærgrer sig over, at det er sådan, fordi der lige nu er muligheder for vækst i fiskeriet til gavn for hele lokalsamfundet.

- Det er ærgerligt, for der har aldrig været flere fisk. Der er faktisk plads til noget fremgang. Den fremgang der har været vest på med flere fisk og gode priser, den får vi ikke del i, fordi nogle bureaukrater siger, der ikke er nogen fisk. Den barriere, der hedder gydebiomassen, skal vi have ned til et niveau, der passer til os. Den er mere baseret på politik end på fakta, konstaterer Ulrik Kølle Hansen. Han er bange for at fiskeriet lukker helt, hvis der kommer flere stramninger til næste år.

- Det er meget belastende at skulle leve med uvisheden, om vi ikke ved, hvad vi skal i morgen. Vi kan ikke planlægge eller investere. Det er meget svært; og pokkers ærgerligt, når der kunen være plads til fremgang, siger Ulrik Kølle Hansen

 

 

Flere Nyheder