Det vigtigste element findes i styrehuset

[caption id="attachment_9170" align="aligncenter" width="620"] Det er manden i styrehuset, der er vigtigst, når banken vurderer et fiskeriprojekt[/cap
02 Apr 2015

[caption id="attachment_9170" align="aligncenter" width="620"]DSC_1876 Det er manden i styrehuset, der er vigtigst, når banken vurderer et fiskeriprojekt[/caption]

Der er mange millioner kroner på højkant, når en fisker vil realisere drømmen om eget fiskefartøj. Derfor bliver fiskeren nøje vurderet i banken, inden der gives tilsagn om den nødvendige finansiering. Banken skal blandt andet se budgetter og finansieringsplan for at vurdere om projektet er bæredygtigt, men det vigtigste element i vurderingen findes i styrehuset.

- Når vi kigger på et projekt, ser vi på manden bag. Det er jo ham, der står i styrehuset, der skal realisere budgetterne, siger Brian Jespersen, der er erhvervsrådgiver i Vestjysk Banks afdeling i Hvide Sande, hvor fiskerierhvervet fylder godt i den lokale afdelings aktiviteter.

Her har man fokus på de roller, en fisker med eget fartøj skal udfylde.

- En fiskeskipper skal kunne håndtere mange roller. Han skal være daglig leder, personalechef, økonomichef og driftsleder på en gang. Selvfølgelig skal vi have budgetter at gå ud fra, men hvis ikke det er den rigtig mand, så hjælper det ikke at have lavet flotte budgetter, konstaterer Brian Jespersen.

Krav til fiskeskipperen

Niels Henrik Bøndergaard her netop overtaget fiskefartøjet RI 568 Jette-Mona, der nu kommer til at hedde RI 93 Avance. Købet blev finansieret i samarbejde med Vestjysk Bank, og han er bevidst, om de mange roller han skal udfylde som fiskeskipper.

- Det er jeg bevidst om, men det er ikke noget, jeg tænker så meget på i dagligdagen længere, da jeg efterhånden har fået en del erfaring, siger Niels Henrik Bøndergaard, og netop erfaringen er noget af det, banken har haft med i deres vurdering.

- De krav en fiskeskipper skal leve op til, kan Niels Henrik leve op til. Det ved vi, fordi vi har kendt ham i så lang tid i banken. Vi ved, hvad han vil og kan, siger Brian Jespersen.

Budgetforudsætninger
Vurderer banken, at fiskerens evner er i orden, ser banken også på budgetterne.

- Vi kigger meget på budgetforudsætningerne, og om de er realistiske, og sammenligner med, hvad andre i tilsvarende fiskeri har realiseret, siger Brian Jespersen.

Budgettet for RI 93 Avance er lagt an på fiskeri efter hesterejer, og selvom Niels Henrik Bøndergaard ikke tidligere har fisket efter den art , har det ikke givet anledning til bekymring i banken.

- Nej, det bekymrer os ikke, vi har tillid til at Niels Henrik også kan finde ud af det fiskeri. Desuden kigger vi også på det fartøj, som der investeres i. RI 93 Avance er et meget fint næsten nyt fartøj, hvor der ikke er behov for store investeringer de nærmeste år. Behov for fremtidige investeringer er også noget af det, vi tager højde for, når vi vurderer et projekt, siger Brian Jespersen, der også fremhæver, at det er et plus, at RI 93 Avance har stor fleksibilitet, og let rigges om til at fiske efter andre arter end hesterejer, og det er Niels Henrik Bøndergaard enig i.

- Falder prisen på hesterejer til 13 kroner kiloet igen, er det jo godt at kunne noget andet. Så er man ikke så sårbar, siger Niels Henrik Bøndergaard.

Egne midler
Egenkapital er også noget af det banken kigger på, når den vurderer et fartøjskøb.

- Fiskeren må godt have lidt på kistebunden selv. Når det, som det er tilfældet ved køb af et fiskefartøj, drejer som om en finansiering på mange millioner, må der godt være lidt at skyde ind i projektet og lidt egenkapital at stå i mod med. Hvor meget er dog en individuel vurdering fra projekt til projekt, og vi stiller ikke på forhånd et krav om f.eks 20 procent, siger Brian Jespersen.

Flere Nyheder