DFPO forlader Europeche

  Siden 1973 har Danmarks Fiskeriforening været medlem af den europæiske paraply for fiskeriorganisationer, Europeche, der holder til i Bruxel
26 jun 2017

 

Siden 1973 har Danmarks Fiskeriforening været medlem af den europæiske paraply for fiskeriorganisationer, Europeche, der holder til i Bruxelles og forsvarer fiskernes interesser i forhold til EU-Kommissionen og Europa-Parlamentet. Men nu har foreningen valgt at forlade organisationen, så man fra og med den 31. december ikke længere er medlem.

Udmeldelsen skyldes en række ting, men først og fremmest hænger det sammen med, at Danmarks Fiskeriforening er utilfreds med, at der findes to i stedet for blot én samlet organisation indenfor fiskeriet på det europæiske plan.

Det er nemlig sådan, at der udover Europeche også findes EAPO, der i udgangspunktet kun organiserer producentorganisationer. Danmarks Fiskeriforening har siden 2014 være medlem af begge organisationer, efter fusionen mellem Danmarks Fiskeriforening og Danske Fiskeres PO.

- Vi har i Danmarks Fiskeriforening – og for så vidt også i Danske Fiskeres PO i sin tid – over de seneste 10 år forsøgt at lave oplæg til en fælles struktur, så fiskerne ville have én stærk organisation. Det vil i vores øjne gavne fiskerne bedst, men vi har oplevet, at det fra forskelligt hold er blevet blokeret, fortæller Niels Wichmann, der tidligere har været præsident for Europeche og er nuværende medlem af bestyrelsen.

Den seneste vægring mod en fusion eller sammenlægning har gået på, at man lige skal vente og se tiden an, indtil BREXIT er gennemført, nævner Niels Wichmann, der er administrerende direktør for Danmarks Fiskeriforening.

- Man vil i stedet for arbejde tæt sammen – om pressemeddelelser, om politikpapirer og om møder i Bruxelles, f.eks. med Kommissionen og Europarlamentet, forklarer han.

Sparer penge

Der er markant forskel på, hvor man betaler for medlemskabet af de respektive organisationer. Medlemskabet af Europeche koster 30.000 Euro om året, mens det koster 3.000 Euro om året at være medlem af EAPO.

- Så det har vi fået nok af, hvis man får den samme service uanset om man er medlem det ene eller det andet eller begge steder. Man kan opfatte vores udmeldelse som en aktiv provokation, hvor vi så samtidig sparer 30.000 Euro om året, og det er jo også en slags penge, siger han.

Han konstaterer samtidig, at udmeldelsen – der fandt sted for et par uger siden – allerede ser ud til at have en effekt. Han fortæller, at der nu er flere i medlemskredsen af Europeche, der taler om at gøre noget og frem for alt gøre det anderledes.

- Man skal ikke misforstå det her. Vi vil gerne have et fælles europæisk samarbejde med de øvrige fiskeriorganisationer. Men det skal være en stærk struktur for fiskerne i EU, og det har vi ikke i dag, siger Niels Wichmann.

 

Flere Nyheder