Discardforbud vil give store tab for fiskerne

Når discardforbuddet slår fuldt igennem over de kommende år, vil det få store negative konsekvenser for fiskerne, hvis der ikke forinden bliver taget
28 maj 2016

Når discardforbuddet slår fuldt igennem over de kommende år, vil det få store negative konsekvenser for fiskerne, hvis der ikke forinden bliver taget højde for det rent politisk. Det er meldingen efter en høring i Europa-Parlamentet tidligere på ugen, hvor blandt andre Europeche var blandt initiativtagerne.

Det er især de såkaldt ”chokespecies” – eller kvælerbestande – der vil være hovedårsag til problemerne. Det er arter, der – når kvoten på dem bliver fisket op – stopper fiskeriet på andre bestande, fordi man ikke kan undgå at få dem med i fangsten.

- Vi har en situation, hvor kvotetildelingerne ikke formår at håndtere kompleksiteten, der er forbundet med blandede fiskerier. Der er fisk, der ikke vil blive fanget, hvilket reducerer fødevaretilførslen, og fartøjer vil enten være bundet til kajen eller allerede været gået konkurs, forklarer administrerende direktør i Europeche, Kathryn Stack.

Alvorlige tab for fiskerne

Det danske fiskeri er netop kendetegnet ved, at en stor del af fiskeriet er spredt ud på flere forskellige arter. Derfor vil det danske fiskeri være særligt udsat for at blive ramt, når kvoten på én eller flere arter bliver fisket op. Så vil det stoppe det øvrige fiskeri og tvinge fartøjerne til kajen.

Det vil dog også ramme hårdt i fiskerierne i andre EU-lande. Et eksempel er England, hvor analyser af rejefiskeriet viser, at man i værste tilfælde vil ende med at få en omsætning på 5 procent af omsætningen i 2013.

Men også i det engelske hvidfisk-fiskeri vil det kunne ramme hårdt. Her viser analyserne, at omsætningen i 2019, når discardforbuddet er fuldt ud implementeret, vil være på 28 procent af omsætningen i 2013.

- Der er noget, der skal ændres for tillade disse fiskeflåder til at fortsætte med at fiske. En mulighed vil være realistiske kvotetilskrivning i kombination med tæt monitering og hyppige ”choke” analyser, siger Kathryn Stack, der betegner situationen som ”alvorlig”.

Flere Nyheder