DNF advarer mod norske laks

[caption id="attachment_1913" align="aligncenter" width="306"] Danmarks Naturfredningsforening råder forbrugerne til at undgå norsk laks[/caption]
18 aug 2016

[caption id="attachment_1913" align="aligncenter" width="306"]WEB Laks Danmarks Naturfredningsforening råder forbrugerne til at undgå norsk laks[/caption]

Danmarks Naturfredningsforening råder i et indlæg på deres hjemmeside forbrugerene til at gå i en stor bue udenom norsk opdrættede laks. Laks er ofte på tallerkenen, når danskene vælger at spise fisk. Det er meget ofte laks opdrættet i  havbrug i de norske fjorde, og lakseindustrien her har kronede dage med en stigende efterspørgsel efter laks på verdensplan. Og opdræt af laks er vejen til at dække efterspørgslen, men den intensive produktioni havbrug er ikke omkostningsfrit. Problemer med lakselus kræver et stort forbrug af gifte til at bekæmpe lusene, der har store miljømæssige konsekvenser for havmiljøet. Ikke mindre problematisk er det foder, som laksene opdrættes med. Det består kun af ca. 20 procent fiskemel og -olie fra industrifiskeriet. Resten er vegetabilsk, bl.a. soya, som importeres fra Sydamerika, hvor insektgiften endosulfan stadig anvendes. Hos mennesker giver giften forsterskader og forsinker udviklingen af kønsorganer hos drengebørn.  Endosulfan ophobes i kroppen på samme måde som det forbudte insektgift DDT. Danmarks Naturfredningsforening fremhæver, at forsker ved Bergens Universitet, Jerome Ruzzin, har sammen med en gruppe amerikanske forskere, undersøgt indholdet af miljøgifte i en række madvarer. Han udtalte i 2013 til Aftenposten, at indholdet af miljøgifte i burlaks er alt for højt.

Hvad er så alternativet for forbrugerne? Det kunne være at spise andre vildtfangede fisk  med MSC-mærket, som fortæller at fiskene fanget på en bæredygtig måde.

Flere Nyheder