DPPO: Fiskeriet skal sidde med ved forhandlingsbordet

Briterne har valgt, at Storbritannien skal forlade EU, og derfor begynder nu en forhandling om, hvordan briterne bliver viklet ud af det europæiske sa
24 jun 2016

Briterne har valgt, at Storbritannien skal forlade EU, og derfor begynder nu en forhandling om, hvordan briterne bliver viklet ud af det europæiske samarbejde. Det gælder ikke mindst på fiskeriområdet, hvor resultatet af de kommende forhandlinger har stor betydning for danske fiskere. Den uklare situation får dog ikke i første omgang Danmarks Pelagiske Producentorganisation (DPPO) til at ryste på hånden.

- For os er det indtil videre ”business as usual”. Vi fisker som vi plejer i dag og i morgen og afventer, hvad briterne vil. Bolden ligger hos englænderne, og de har initiativet, omkring hvad de vil på fiskeriområdet. Brexit giver nogle risici og nogle muligheder, men først må vi have klarhed over, hvad de vil, siger Esben Sverdrup-Jensen, direktør i DPPO. Der vil således fortsat blive fisket på fælles bestande, på fælles kvoter og i fælles farvande.

Fiskeri med i forhandlinger
Esben Sverdrup-Jensen understreger dog, at det er vigtigt, at fiskeriet fra starten får en stor rolle i de kommende forhandlinger.

- Vi skal være med ved bordet med de nødvendige resurser ikke mindst i Miljø- og Fødevareministeriet. Det skal sikres at fiskeriet får en central placering i forhandlingerne, og at der forhandles en langsigtet og fornuftig aftale på plads, siger Esben Sverdrup-Jensen. DPPO direktøren bemærker i den forbindelse, at statsminister Lars Løkke Rasmussen allerede har sendt et klart budskab.

- Lars Løkke Rasmussen har tweetet, at nu handler det om danske slagteriarbejdere, landmænd og fiskere. Det synes jeg, er et klart budskab, konstaterer Esben Sverdrup-Jensen.

Brug for opbremsning
I DPPO lægger man dog ikke skjul på, at man finder situationen ærgerlig.

- Det er en ærgerlig situation også set i lyst af, at vi står midt i en reform, hvor briterne har været i førersædet. Det arbejde må tages op til revision, og det kan være en god ide at træde på bremsen indtil situationen er afklaret. Selvom grundlaget for fiskeriet i EU er uændret efter valget, så er der er mange ting i fiskeripolitikken, som skal afklares, siger Esben Sverdrup-Jensen, der også bemærker, at EU allerede har indgået fiskeriaftaler, som er fornuftige for de danske fiskere, med et land uden for EU – Norge. Det kan også ske med briterne, men som sagt skal det først afklares, hvad briterne egentlig vil, efter støvet efter valgresultatet har lagt sig.

SE OGSÅ Dansk regering skal have stærk fokus på dansk fiskeri

 

Flere Nyheder