DPPO står bag udvikling af selektivt fiskeredskab

[caption id="attachment_9864" align="aligncenter" width="620"] Excluder skal minimere bifangster[/caption] Med indførelsen discardforbuddet skal fi
28 May 2015

[caption id="attachment_9864" align="aligncenter" width="620"]greenline_tube_004 Excluder skal minimere bifangster[/caption]

Med indførelsen discardforbuddet skal fiskerne i EU lande al fisk, de fanger. Det gælder også bifangsten, som fiskefartøjerne skal have kvote til. Det betyder, at der er efterspørgsel efter fiskeredskaber, der kan frasortere uønsket fangst.

- Fiskefartøjer skal tage stilling til, om de vil dække deres bifangst med kvote, eller om de vil fiske renere. Som det er nu, kan fartøjerne ikke fortsætte med hovedfangsten, når kvoten til bifangst er opbrugt, så der kan være god ræson i at fiske renere. Og der kan vores redskab være en effektiv løsning, forklarer Claus Reedtz Sparrevohn, projektleder og chefbiolog i Danmarks Pelagiske Producentorganisation (DPPO).

Det såkaldte excluder system er udviklet af Tor-Mo Trawl i Hirtshals i samarbejde med Greenline Fishing Gear og bliver allerede med stor succes brugt af trawlere i Alaska. Udfordringen består i at tilpasse redskabet således, at det kan anvendes til de fiskearter, man fisker efter i EU.

- Redskabet er en integreret del af trawlen, der gør, at de fisk, man vil sortere fra, har mulighed for nemt at svømme ud af trawlet igen gennem et rør. Fra et miljømæssigt perspektiv er det en langt mere skånsom metode end fx de riste, man typisk bruger, hvor fiskene risikerer at klumpe sammen. Det, der ligger til grund for vores teknologi, er viden om de forskellige fisks adfærdsforskelle. I første omgang undersøger vi, hvordan man kan optimere sperlingfiskeriet ved at reducere bifangsten, siger Claus Reedtz Sparrevohn.

Stort potentiale
I takt med at discardforbuddet næste år udvides fra det pelagiske fiskeri og industrifiskeriet til demersale fiskerier, vurderer Claus Reedtz Sparrevohn at markedspotentialet vil vokse for excludersystemet.

- Med udgangspunkt i den politiske udvikling vil efterspørgslen på denne type redskaber vokse. Derfor er det af afgørende betydning, at vi får udviklet og afprøvet nye og mere effektive og skånsomme fiskeredskaber for at imødekomme markedets behov, siger Claus Reedtz Sparrevohn. Udover Danmarks Pelagiske Producentorganisation deltager HG 62 Beinur P/R, DTU Aqua, Greenline Fishing Gear, Tor-Mo Trawl i projektet, der har fået 3,1 mio. kroner i støtte fra GUDP midlerne.

Læs mere i Fiskeritidende på lørdag den 30. maj

 

 

 

 

 

 

Flere Nyheder