DR 2 ser på kvotekoncentration i dansk fiskeri

Der kommer fokus på FKA-systemet, når DR 2 tirsdag aften viser en halv times udsendelse om den måde, som dansk fiskeri siden 2007 har været reguleret
07 sep 2015

Der kommer fokus på FKA-systemet, når DR 2 tirsdag aften viser en halv times udsendelse om den måde, som dansk fiskeri siden 2007 har været reguleret efter. Det er i udsendelsen "DR2 Undersøger", som ifølge egen målsætning skal ”give seerne unik indsigt i helt centrale problemstillinger fortalt gennem de danskere, der dem tættest inde på kroppen”, at der sættes fokus på FKA-systemet.

I et forskræp til udsendelsen skriver DR2, at de har talt med fisker Henrik S. Jensen fra Gilleleje, der fisker med fartøjet H 77 Lady Fox. Han fortæller, at ”han var bare en knægt, da han begyndt som fisker. Men i dag er fiskeriet udfordret af spekulation”.

Det er opkøb af kvoterettigheder, leje af fisk, som i dag er grundlaget for forretningen ”dansk fiskeri”, der kigges på. Ifølge Helle Lyster, journalist på DR i Aarhus, handler det om et ”brush-up” på kvotesystemet.

”Da politikerne privatiserede fiskerettighederne, startede de nemlig et kapløb om havets rigdomme og de, der vandt, blev millionærer”, skriver DR 2.

I udsendelsen undersøges en af Danmarks rigeste fiskere, der ejer kvote for henved en milliard kroner. Det vurderes blandt andet, om reglerne bliver overholdt.

Derfor har DR 2 blandt andet interviewet NaturErhvervstyrelsen og spurgt til, om reglerne overholdes.

I udsendelsen nævnes blandt andet ordet ”stråmænd”. For det påståes, at der købes fiskerettigheder via stråmænd, og det nævnes også, at nogle fiskere må leje fiskerettigheder så dyrt, at de ingen fortjeneste har.

”Og samfundet går glip af indtægter fra en fælles naturressource”, lyder det i forskræppet.

Debatten om kvotekoncentration har tidligere været oppe. Den 23. Aptil 2013 trådte en ny bekendtgørelse således i kraft, der lagde begrænsninger ind i, hvor store fiskerettigheder en person må eje.

“Man har prøvet at forhindre at få, pengestærke fiskeindustrier samler kvote og sætter sig på det hele, men der er på det seneste rejst debat om hvorvidt loftet bliver håndhævet, sådan som det var tænkt”, skriver DR 2.

Programmet sendes på DR 2, tirsdag den 8. September kl. 22.00

Flere Nyheder