Droner skal hjælpe pelagiske fartøjer

Pelagiske fiskefartøjer har brug for at kunne finde frem til de stimer af fisk, som de skal fange, og selv om de allerede i dag benytter sig af sonar
09 okt 2015

Pelagiske fiskefartøjer har brug for at kunne finde frem til de stimer af fisk, som de skal fange, og selv om de allerede i dag benytter sig af sonar og ekkolod, så er der brug for hele tiden at forbedre søgemetoderne for at optimere fiskeriet.

Det er baggrunden for, at Danmarks Pelagiske Producentorganisation, DPPO, nu er gået med i et projekt, hvor man vil benytte sig af droner til at optimere søgningen af fisk. Ifølge DFPO er idéen opstået for et års tid siden, og nu er man så langt, at man går i gang med projektet.

- Det går lige ned i kerneforretningen for vores fartøjer. Det sparer tid, det sparer brændstof, og forhåbentlig kan vi ligefrem blive bedre til at fange lige præcis det, som vi gerne vil fange, forklarer direktør i DPPO, Esben Sverdrup-Jensen.

Midlerne til projektet er søgt og givet gennem GUDP - Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram - under Miljø- og Fødevareministeriet, og den samlede bevilling er på 1,7 millioner kroner. Det fremgår af en pressemeddelelse fra ministeriet.

- - Der er mange måder, danske fiskere kan tjene flere penge på. Det handler ikke kun om kvoter, men også om at fiske smartere, lyder det fra miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Esben Sverdrup-Jensen fortæller, at udgangspunktet for projektet er, at dronerne skal udvikles, så de fungerer på et pelagisk fartøj, men at man selvfølgelig også gør sig håb om, at fartøjer i andre typer af fiskeriet kan få benytte sig af det.

- Der er jo nogle kommercielle virksomheder, der er involveret i det her, og de håber selvfølgelig – lige som os – at de ender med et produkt, som alle andre end dem der fisker fra en kano, kan få glæde af og købe, siger han.

Det bliver HG 333 Isafold, der bliver forsøgsfartøj for projektet, hvor også DTU og teknologivirksomheden Blue Ocean Robotics er med. Projektet løber frem til 2017.

Flere Nyheder