Energinet.dk vil lægge nye kabler i Øresund

[caption id="attachment_9108" align="aligncenter" width="454"] R/V Aurora er i gang med havbundsundersøgelser i Øresund.[/caption] Forbindelsen mel
26 mar 2015

[caption id="attachment_9108" align="aligncenter" width="454"]R/V Aurora er i gang med havbundsundersøgelser i Øresund. R/V Aurora er i gang med havbundsundersøgelser i Øresund.[/caption]

Forbindelsen mellem det danske og svenske elnet skal udskiftes. Derfor går Energinet.dk nu i gang med at søge de nødvendige tilladelser til at udskifte de fire 132 kV kabler, der forbinder Danmark og Sverige. Det betyder blandt andet at Energinet.dk nu er i gang med undersøgelser af havbunden ud for Helsingør.

Energinet.dk ønsker at udskifte de fire kabler med to kraftigere kabler, der skal placeres på havbunden. Det er R/V Aurora der er i gang med undersøgelsesarbejdet. I alt ventes det arbejde at tage omkring én måned.

De to kabler vil blive lagt på en 5,5 kilometer lang strækning, og de vil ligge parallelt med mellem 100 og 200 meters afstand.

- Får vi tilladelserne, og går alt efter planen, er vi klar til at grave landkablerne i jorden i efteråret 2016. Søkablerne kan vi lægge i 2017, siger Søren Krüger Olsen, projektleder i Energinet.dk.

De nuværende søkabler ventes at blive fjernet i 2017 eller 2018. To af kabelforbindelserne er oprindeligt lagt af Danmark og to af Sverige. Det ene af de svenske søkabler, som ender på stranden lige nord for Helsingør, indeholder ganske små mængder PCB i kabelolien. PCB er et giftigt stof, der tidligere blev brugt i bl.a. maling, elektriske apparater mv., men i dag er det ikke tilladt. Selvom kabelolien med små mængder PCB blev skiftet ud for nogle år siden, er der dog stadig ganske små rester tilbage i kablets isolering.

Flere Nyheder