England forlader EU

Det står nu klart, at Storbritannien forlader EU. Det får betydning for dansk fiskeri, idet danske fiskere i følge et skøn fra NaturErhvervstyrelsen h
24 jun 2016

Det står nu klart, at Storbritannien forlader EU. Det får betydning for dansk fiskeri, idet danske fiskere i følge et skøn fra NaturErhvervstyrelsen henter en landingsværdi på mellem 800 og 900 mio. kroner i Storbritanniens økonomiske zone om året svarende til cirka en fjerdedel af den samlede danske landingsværdi. Det er primært pelagisk fiskeri og industri fiskeri, de danske fiskere har i Storbritanniens økonomiske zone. Det er dog alt for tidligt at sige noget, om hvad briternes beslutning kommer til at betyde for de danske fiskerimuligheder i Storbritanniens økonomiske zone i fremtiden. Det skal til den tid forhandles på plads med briterne, som EU idag laver en fiskeriaftale med Norge. Det sker dog ikke lige fra i morgen, for med beslutningen om at forlade EU bevæger både briterne og EU sig ud i et ukendt område. Det er første gang, at et land vil aktivere exit-paragraffen i Lissabon-traktaten, der trådte i kraft i 2009 og beskriver vejen ud af EU. Som udgangspunkt har EU og briterne to år til at forhandle udmeldelsen og en ny aftale om Storbritanniens fremtidige forhold til EU på plads. Tidsfristen kan forlænges med enstemmighed mellem alle EU-lande, og mange tror, at det kan tage helt op til ti år at gennemføre briternes udmeldelse.

Nedtællingen begynder fra den dag briterne officielt meddeler EU-toppen, at de vil ud af EU, men det er endnu uklart, hvornår det sker. Nogle fra "Leave" siden taler, om at vente tre år med at sende udmeldelsen til EU for at bruge tiden til at forhandle aftaler på plads med EU. Hvorimod "Remain" siden taler, om at gøre det med det samme. Meget afhænger sikker af, om Premierminister David Cameron trækker sig som en følge af valgresultatet. Men englænderne har bolden lige nu, og hvordan de spiller den vides således ikke endnu.

Storbritannien, som er verdens syvende største økonomi har 64 millioner indbyggere,  og har været medlem af EU i 43 år.

Flere Nyheder