EU nøler med blåhvilling

Norge har i år givet sig selv en stor forhøjelse af deres kvoteandel for blåhvilling fra 25,75 procent til 35 procent. Det var stærkt medvirkende til,
28 feb 2015

Norge har i år givet sig selv en stor forhøjelse af deres kvoteandel for blåhvilling fra 25,75 procent til 35 procent. Det var stærkt medvirkende til, at forhandlingerne tidligere på året mellem kyststaterne om en fordeling af kvoten ikke gav noget resultat. Nordmændene fisker lige nu i stor stil på deres selvbestaltede kvote i internationalt farvand og i EU- farvand. De pelagiske fiskere i EU herunder de danske fiskere havde herefter en forventning om, at EU også hurtigt ville hæve deres kvoteandel i lighed med Norges udspil. Men på den front har fiskerne i EU indtil videre se sig skuffede, for intet er sket.

- Nordmændene fisker på en resurse, der findes i internationalt farvand og i EU-farvand, men EU nøler med at træffe en beslutning, om som minimum at matche den kvotestigning, som Norge har givet sig selv, siger Esben Sverdrup-Jensen, der er direktør i Danmarks Pelagiske Producentorganisation.

 

[caption id="attachment_998" align="aligncenter" width="297"]Esben Sverdrup-Jensen Esben Sverdrup-Jensen[/caption]

Efterlyser handlekraft
Esben Sverdrup-Jensen lægger ikke skjul på, at de danske pelagiske fiskere sammen med deres kollegaer i EU mener, at den kvotestigning, Norge har givet sig selv, er uberettiget. Derfor efterlyser han nu handlekraft fra politisk side.
- Det vigtigste nu er, at politikkerne viser handlekraft. De er nød til at sætte hårdt mod hårdt for at vise, at man ikke kan acceptere, at nordmændene på den måde hæver deres egen kvote, fastslår Esben Sverdrup-Jensen, der forudser endnu sværere forhandlinger i de kommende år, hvis ikke EU handler.

- Hvis man ikke gør noget nu, vil udgangspunktet for Nordmændene ved næste års forhandlinger være markant rykket, konstaterer Esben Sverdrup-Jensen. Han understreger, at der er behov for handling nu, idet det er nu fiskeriet efter blåhvilling foregår.

- Det skal være nu. Fiskeriet stopper ved udgang af foråret, så ingen kan bruge en kvotestigning på blåhvilling til efteråret til noget som helst. Derfor skal beslutningen tages hurtigst muligt, siger Esben Sverdrup-Jensen, der håber på, at et møde i denne uge mellem nogle af hans kollegaer og EU-kommissionen vil skabe momentum i den presserende sag.

 

 

 

Flere Nyheder