EU-parlamentariker på besøg i Thyborøn

[caption id="attachment_17603" align="aligncenter" width="620"] EU-parlamentariker Rina Ronja Kari er på rundtur i Jylland for at komme tættere på de
af Line Dalgaard Jensen
14 maj 2018

[]

EU-parlamentariker Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU glæder sig over Brexit og håber på dansk exit.

Det stod klart, da politikeren var på besøg hos lokalformand Kurt Madsen til en snak om fiskeri.

- Jeg er rigtig glad for Brexit. Problemet med EU er, at de kommer for langt ind i medlemslandenes politik. Storbritannien viser nu, at det kan lade sig gøre at gå en anden vej, sagde politikeren.

Adgang til farvande
I Thyborøn er det en melding, som giver rynker i panden.

- Det skal nok gå. Men jeg tror, det bliver svært, sagde Kurt Madsen, og påpegede, at Brexit kan få konsekvenser for dansk fiskeri, især hvis vi ikke får sikret adgang til farvandene. Rina Ronja Kari medgav, at det selvfølgelig er muligt, men at det skal undgås med samarbejde:

- Vi er bestemt også interesseret i, at Storbritannien kommer ud af EU på en måde, så dansk fiskeri fortsat kan fungere.

Dansk exit?
Rina Ronja Kari og Kurt Madsen håber begge, at briterne vil lave aftale a la Norge - aftaler, som Danmark også skal gå efter, hvis vi melder os ud. Eller når...

- Jeg siger det ikke for at provokere. Vi vil gerne have nogle seriøse alternativer til, hvad der skal ske med Danmark. Vi kan stå sammen i Norden, samarbejde med England. At være uden for EU betyder ikke, at vi står isoleret, sagde Rina Ronja Kari.

Samtidig mener hun, at et EU-exit sikrer folketingspolitikerne mere magt over fiskeriet, fx redskaber, forbud og overvågning.

Fiskeriet er vigtigt
Det lyder godt, medgiver Kurt Madsen, men Danmark er for lille til, at det kan fungere.

- Hvis vi kommer ud af EU, så er det hurtigt slut med dansk fiskeri. Vi har ingen vand at fiske i. Vi er for få, sagde Kurt Madsen.

- Jeg tror, det kan lade sig gøre, især fordi vi ikke er de eneste. Storbritannien baner en vej og tager slagsmål med systemet, som vi kan nyde godt af, sagde Rina Ronja Kari for hvem fiskeriet er vigtigt:

- Fiskeriet er økonomisk faktor for Danmark, og I er en del af den danske identitet. Selv en københavner som mig, synes jo, at fiskeriet er vigtigt.

 

 

 

Flere Nyheder