Europæiske fiskere kæmper for ”blødt” Brexit

Skal det europæiske fiskeri – og dermed det danske – fortsat have adgang til britisk farvand efter Brexit, er der brug for en god og solid exit-aftale
af Line Dalgaard Jensen
28 aug 2018

Skal det europæiske fiskeri – og dermed det danske – fortsat have adgang til britisk farvand efter Brexit, er der brug for en god og solid exit-aftale med briterne.

Derfor gør European Fisheries Alliance (EUFA), der repræsenterer de europæiske fiskere i ni EU-lande, deres bedste for at styrke forhandlingerne, og de har opfordret EU-Kommissionen til at forsætte kampen for et få aftaler i hus om samhandel, adgang, arbejdskraft mm.; et såkaldt ”blødt” exit.

- I takt med at Brexit-forhandlingerne går ind i den sidste faste, er EUFA fortsat sikre på, at en afbalanceret og gensidigt gavnlig aftale kan nås, skriver EUFAs formand, Gerard van Balsfoort,i et brev til EU-kommissær Karmenu Vella.

Dermed ikke sagt, at EUFA ikke forbereder sig på, at Storbritannien måske forlader EU uden exit-aftaler:

- Et ”hårdt” Brexit vil straks få store konsekvenser for fiskerisektoren inklusiv virksomheder i hele værdikæden, skriver EUFA, og opfordrer derfor EU-kommisæren til at rette opmærksomheden mod, hvad der skal ske ved et ”hårdt” Brexit. Der er usikkerhed, omkring hvordan man så skal samarbejde om fiskeri, bestande og verdenshavene, hvilket EU-Kommissionen bør forholde sig til og forberede sig på.

- Jeg skriver til dig for at høre, hvorvidt Kommissionen har fortsat sit forberedelsesarbejde omkring fiskeri, specielt i forhold til fiskeriet efter Brexit, skriver EUFA-formanden.EUFA stiller sig selvfølgelig til rådighed, hvis EU Kommissionen har brug for inputs til deres forhandlinger, og de besvarer et hvert spørgsmål, som der kunne være.

Flere Nyheder