Færre kulsøer gav flere penge

[caption id="attachment_13317" align="aligncenter" width="620"] Stenbiderrogn er en efterspurgt delikattesse, som giver garnfiskere et godt indtægtssu
30 apr 2016

[]

Fra januar til april er det normalt sæson for fiskeri efter stenbiderhunner, eller kulsøer som fagfolk benævner dem. Kulsøer lever på 50 til 150 meter vand, men i årets første måneder trækker kulsøerne ind på lavere vand med deres dyrebare last af rogn. Her står garnfiskerne klar med deres net udelukkende med henblik på at udnytte rognen, som let saltet er en efterspurgt delikatesse.

Vigtig fangst
For mange garnfiskere især i de indre farvande er fiskeriet efter kulsøer et kærkomment indtægtssupplement til det øvrige fiskeri ikke mindst i de senere år, hvor tungekvoten har være kraftigt beskåret, også selvom den i år har fået et løft. Det er derfor altid spændende for fiskerne, hvor mange kulsøer der kommer ind på det lavere vand i sæsonen. Sidste år endte ganske mange i fiskernes garn. I første kvartal sidste år blev der landet 460 tons kulsøer til en samlet værdi på 9,5 mio. kroner. I år må fiskerne konstatere, at der har været længere mellem kulsøerne. Det har dog ikke fået fiskerne til for alvor at hænge med næbbet. De færre kulsøer i år har været mere værd end sidste år.

- Der har været langt færre søer i år end sidste år, men priserne har til gengæld været rigtig gode, fortæller Per Skødt, der er skipper på AS 75 Mette Skødt. Han hev de sidste sogarn for cirka 14 dage siden, og kan tilbage på en fornuftig kulsosæson i år på grund af de gode priser.

- Det gælder, om at cirka fange 90 procent af det der efterspørges. Så holdes priserne oppe. Når rognen skal sælges til fabrik giver det mindre end til restauranter og fiskehandlere, siger Per Skøtt.

God efterspørgsel
Han vurderer, at det er blevet in at spise kulsørogn i foråret, og at det har påvirket priserne i opadgående retning på grund af stor efterspørgsel og mindre fangst i år end sidste år.

- Hvert år cirka midt i marts er der altid et boom i fiskeriet i en otte dages tid. Sådan var det også i år, og der dykkede priserne. Men efter de otte dage steg de igen, siger Per Skødt, som ikke lægger skjul på, at et godt fiskeri efter kulsøer er vigtigt for fiskerne.

- Sidste år blev det nærmest vores redning, da tungekvoten blev skåret ned til det næsten ingenting. Den er blevet forhøjet i år, men er stadig lav. Så kulsøerne er stadig meget vigtige for os, siger Per Skøtt.

Større omsætning
Selvom der i år har været færre kulsøer, og der kun er landet 153 tons i første kvartal så er slutregnskabet bedre end i fjor. I år er bruttoomsætningen som følge af de meget bedre priser end sidste år på i alt 10,6 mio. kroner. Han har dog lidt malurt at putte i bægeret.

- Vi kunne godt have fanget nogle flere, men der er nogle gråskæggede banditter, der stjæler noget af fangsten, konstaterer Per Skøtt med henvisning til, at sælerne stjæler søer fra fiskernes garn.

 

Flere Nyheder