FF Skagen har fået testet produktionskapaciteten efter investeringer

[caption id="attachment_12799" align="aligncenter" width="620"] Det nye produktionsanlæg på FF skagen stod sin prøve under den gode tobissæson med man
03 jul 2017

[caption id="attachment_12799" align="aligncenter" width="620"] Det nye produktionsanlæg på FF skagen stod sin prøve under den gode tobissæson med mange tilførsler[/caption]

En af verdens største producenter af fiskemel og fiskeolie FF Skagen gennemførte sidste år den største investering i koncernens knap 60-årige historie, hvor fabrikkerne i Skagen og i Hanstholm blev moderniseret i alle led. Med den største tobiskvote i 10 år og et godt fiskeri har FF Skagen haft god mulighed for at prøve de nye investeringer af under pres siden den 1. april, hvor tobissæsonen blev skudt i gang.
- Det har været en god tobissæson, og øvelsen har været at udnytte produktionskapaciteten optimalt. Tobissæsonen har vist, at vi er lykkes med de tiltag vi har foretaget på fabrikkerne, fortæller Johannes Palsson, administrerende direktør for FF Skagen, der også har ros til fiskerne for at gøre det lettere for fabrikkerne.
- Vi har været godt bistået af fiskerne, som har leveret fisk af en god kvalitet, siger Johannes Palsson.

Stadig tobis
Manden med rorpinden hos FF Skagen kan således konstatere, at tobissæsonen i det store hele har været godkendt. Selvom det samlede billede nok ikke ændrer sig ret meget, så er det kun en foreløbig status, idet der fortsat er gang i tobisfiskeriet.
- Det er positivt, at der stadig fanges tobis, da hele kvoten på 458.000 endnu ikke er opfisket. Vi fik rimelig mange tobis i sidste uge, men det har dog været lidt mindre mængder i denne uge, konstaterer Johannes Palsson, der dog er nød til at dryppe lidt malurt i bægeret omkring tobissæsonen. Priserne har ikke været på det niveau, man havde drømt om, selvom det nok havde været for meget at forlange, at de i også år ville være på niveau med sidste års priser, som for fiskernes vedkommende lå på omkring to kroner kiloet. I år er den pris tæt på halveret.
- Udbyttet på fisken har været væsentlig lavere en normalt. Så den har ikke helt haft den værdi, vi havde håbet på, siger Johannes Palsson, der samtidig også må konstatere, at priserne på fiskemel og fiskeolie på verdensmarkedet har haft en pil nedad i år.
- Priserne er i år faldet mere end forventet. Fiskeolie er for eksempel faldet fra 1.700 dollars til omkring 1.200 dollars for et tons, fortæller Johannes Palsson. Det er ikke mindst væsentligt større mængder fra de to store sydamerikanske proteinfiskenationer Peru og Chile i år, som har været med til at presse priserne. De priser de danske fiskere kan få for deres tobis, er naturligvis helt afhængige af afsætningsvilkårene på verdensmarkedet for fiskemel og fiskeolie.

Flere Nyheder