FF Skagen ruster sig til fremtiden

[caption id="attachment_1642" align="aligncenter" width="448"] FF Skagen investerer i fremtiden[/caption] Danmark er en af de førende nationer ikke
02 feb 2016

[caption id="attachment_1642" align="aligncenter" width="448"]FF Skagen havde et godt 2014. FF Skagen investerer i fremtiden[/caption]

Danmark er en af de førende nationer ikke bare i EU men også i verden, når det gælder fiskemel og fiskeolie. Det er en position som de danske fiskemelsfabrikker ikke har tænkt sig at give fra sig i fremtiden. Fiskemelsproducenten FF Skagen som har fabrikker i Skagen og Hanstholm ruster sig derfor i disse tider til fremtiden med store investeringer i moderne produktionsudstyr. På fabrikken i Skagen investerer virksomheden omkring 70 mio. kroner i et nyt kogeri, der styrker kvaliteten men også effektiviteten med en energibesparelse svarende til omkring 4 mio. kroner årligt. Projektet gennemføres i tre etaper og forventes færdigt kort ind i 2017.

- Vi er næsten færdige med 1. etape, hvor vi hovedrenoverer to af de seks linjer på fabrikken. Den ene er oppe at køre, og den anden kører om cirka 14 dage. De resterende fire linjer bliver skiftet ud og erstattet af to, der har lige så stor kapacitet, som de fire de erstatter, fortæller Jens Borup, bestyrelsesformand i FF Skagen A/S.

De nye produktionslinjer vil være i stand til at presse endnu mere olie ud af fiskemelet, end det er tilfældet i dag. Derved bliver der mere olie at sælge, og samtidig bliver proteinindholdet i fiskemelet højere.

- Det er proteinindholdet, der er vigtigt for vores kunder, og det de efterspørger, konstaterer Jens Borup.

Renhed vigtig
Fiskemelets renhed bliver oftere og oftere en mere afgørende faktor, og tidligere var det kun muligt at rense fiskemel på tre af linjerne i produktionen. I fremtiden vil man i Skagen kunne rense fiskemel for dioxin på alle seks linjer.

- Når vi kører dioxinrensning på anlægget, vil vi fremover have en kapacitet på 2.400 tons i døgnet. Med normal fiskemelsproduktion vil kapaciteten være 3.000 tons. Det bliver helt sikkert et tema i fremtiden, at jo renere produkter du kan levere, jo bedre konkurrencesituation står vi i. Så vil vores proteiner blive valgt frem fra andres, der måske ikke har samme renhed, fastslår Jens Borup.

 

3 måneder
Installeringen af de to nye linjer betyder, at kogeriet vil stå stille i cirka tre måneder fra sankthans. Her er det godt, at FF Skagen i 2014 overtog fiskemelsfabrikken i Hanstholm. Det er planen, at fisk der landes i Skagen, mens produktionen her står stille, skal fragtes til fabrikken i Hanstholm og produceres der. På fabrikken i Hanstholm, som sidste år modtog en rekordmængde på 188.000 tons, har FF Skagen også foretaget investeringer.

- Vi har købt en ny inddamper, som har været en flaskehals i produktionen. Med den ny inddamper, der separerer vandet fra fiskemelet, forventer vi at kunne øge produktionen med 300 til 400 tons i døgnet i Hanstholm, siger Jens Borup. I Hanstholm har man på grund af øgede tilførsler i løbet af 2015 også udvidet staben ved at udvide fra 3 holds til 4 holds skift, og det forventer man også at køre med gennem hele 2016.

Flere Nyheder