Fiskefartøj blev udsat for urimelig aggressiv razzia

  [caption id="attachment_8737" align="aligncenter" width="620"] Besætningen på RI 562 Ditte Juul er rystede over tolderes opførsel. Arkivfoto
27 aug 2016

 

[]

Fartøjet RI 562 Ditte Juul fiskede i sidste uge efter hesterejer i Nordsøen ud for Rømø. Det var omkring middagstid og fiskedagen tegnede til at blive på samme måde som så mange andre fiskedage før den. Det eneste lille irritationsmoment var, at på denne årstid er der mange små rejer. Men indehaveren af fartøjet Lars Juul Larsen og hans to besætningsmedlemmer skulle hurtigt få noget andet at tænke på fra en uventet kant. De skulle sande, at dagen på havet ikke blev helt som den plejer at være. I horisonten lå hjemmeværnskutteren MHV 904 Lyø, og fra sin position i styrehuset på RI 562 Ditte Juul kunne Lars Juul Larsen se, at folk på hjemmeværnskutteren var i færd med at sætte en gummibåd vandet.

- Jeg blev hurtigt klar over, at de var på vej over til os, da de satte en gummibåden i vandet og straks havde kurs mod os. De kom over og lagde sig på siden af os. Når fiskerikontrollen kommer, plejer de at spørge først, om de må komme om bord, men det gjorde dem her ikke, fortæller Lars Juul Larsen.

Stemning ændrede sig
Han kunne konstatere, at der på gummibåden var et stort antal mænd fra både toldvæsen og politi som tilmed var ledsaget af en hund.

- Jeg vækkede de to andre, som lå og sov nedenunder. Det gør vi altid, når kontrollen kommer, for det er ikke så let at komme om bord, siger Lars Juul Larsen, der undrede sig over, at de sendte så mange folk over til hans fartøj.

- Når vi får besøg af fiskerikontrollen, så er de normalt kun to. Det her virkede derfor meget voldsomt, siger Lars Juul Larsen, der af en af tolderne blev præsenteret for et stykke papir, hvor på han med sin underskrift skulle give tolderne lov til at komme om bord.

- Det havde jeg ikke noget i mod. Vi havde jo ikke noget at skjule, siger Lars Juul Larsen, der oplevede en forandring i toldernes adfærd, straks efter han havde underskrevet papiret.

- Så ændrede stemningen sig fuldstændigt. De blev med et meget aggressive, siger Lars Juul Larsen, der pludselig følte sig som en del af en narkorazzia i en rockerborg.

- De sagde lige ud til os, at vi lige så godt kunne lægge narkoen frem, for vi ved, I har det. Jeg er normalt svær at ryste, men her blev jeg rystet. Beskyldninger om narkokriminalitet er ret stort i mit hoved. Det er jo ikke bare en beskyldning, om at jeg kører uden sikkerhedssele. Det her er beskyldninger, om noget der man kan komme i fængsel for, siger en påvirket Lars Juul Larsen, der ikke fik nogen forklaring på grundlaget for beskyldningerne, eller hvorfor lige netop hans fartøj blev underkastet en så ubehagelig mistanke

- Jeg kan ikke forstå, at de havde kig på os. Vi er en jo bare en rejekutter, som de hele tiden kan se hvor er på AIS, og som i øvrigt aldrig forlader dansk farvand. Vi har ikke noget at skjule, og har en af besætningen et narkoproblem, så var de her slet ikke. Så simpelt er det, konstaterer Lars Juul Larsen, der er 34 år og har en ren straffeattest og aldrig har været involveret i noget med narko, der kunne begrunde en mistanke.

Irriterede toldere
Tolderne brugte i følge Lars Juul Larsen lang tid på at undersøge skibet med den medbragte narkohund.

- Hunden slog ud ved en køje, som de undersøgte nøje. Men de fandt selvfølgelig ikke noget. Heller ikke i maskinrummet, som de også kiggede igennem i lang tid, fandt de noget, siger Lars Juul Larsen, der nærmest oplevede, at tolderne var irriterede og frustrerede, over at de ikke fandt noget.

- De virkede meget irriterede, over at de ikke fandt noget. Det er selvfølgelig også træls, hvis man havde sat næsen op efter en stor fangst. Jeg bliver også irriteret, når vi ikke kan fange de rejer vi gerne vil, siger Lars Juul Larsen med et glimt i øjet, der viser, at humøret ikke helt er forsvundet selvom han gerne ville have været oplevelsen med de aggressive toldere foruden.

Tolderne kunne trods ihærdige anstrengelser ikke finde noget narko om bord, og gik derfor efter de lidt mindre ting.

- De var meget sure over, at jeg ikke havde skrevet navn på medicinbogen, så man kunne se, hvis det var. Jeg forsøgte at forklare ham, at navnet stod på al medicinen, men det var han ligeglad med, det gad han ikke kigge på, siger Lars Juul Larsen, der har forståelse for, at tolderne har et arbejde at udføre.

- Jeg har forståelse for, at det er deres arbejde, men ikke den aggressive måde de opførte sig på. Havde de taget ind på en af Esbjergs store virksomheder på havnen, og bedt den adm. direktør om at skrive under på, at at de må undersøge virksomheden, fordi vi ved, du har noget narko. Så ville der blive et ramaskrig. Jeg mener, at de skal behandle folk lige. Ingen andre virksomheder vil blive behandlet, som vi blev det, siger Lars Juul Larsen, der ikke lægger skjul på, at han mener, at toldernes måde at agere på var en total overreaktion på et helt ubegrundet grundlag. Han er også stadig rystet over den slutbemærkning en af tolderne gav ham, da de igen forlod RI 562 Ditte Juul.

- Da han går i gummibåden siger han: ” Jeg ved, I har smidt noget ud over siden, inden vi kom.” Det er en grov beskyldning at slutte af med, ikke mindst når den er helt ubegrundet, siger Lars Juul Larsen, der fortsat er irriteret over at blive udsat for en helt ubegrundet mistanke og aggressiv adfærd..

- Jeg er sikker på, at tolderen også vil være irriteret, hvis han ubegrundet blev beskyldt for at have fået lavt sort arbejde på sit hus, fastslår Lars Juul Larsen.

 

 

Flere Nyheder