Fiskene er væk efter branden

[caption id="attachment_14201" align="aligncenter" width="620"] Fiskene er helt væk i Lillebælt efter branden på Fredericia Havn i februar, hvor tanke
20 aug 2016

[caption id="attachment_14201" align="aligncenter" width="620"]IMG_1500 Fiskene er helt væk i Lillebælt efter branden på Fredericia Havn i februar, hvor tanke med gødning kollapsede, og betød et stort udslip af kvælstof . Foto LarsG[/caption]

Dan Gødning A/S afviser, at der er udledt store mængder kvælstof ud i Lillebælt, som følge af branden på Fredericia Havn tidligere på året. De konstaterer samtidigt, at bekymringen, om at vandmiljøet har lidt stor skade, er ubegrundet. Men noget er ikke som det plejer at være i Lillebælt.

- Der er næsten ingen fisk derude. Jeg har aldrig set så lidt fisk om sommeren som denne sommer, konstaterer Allan Buch, der er formand for Bælternes Fiskeriforening. Han har kun hovedrysten til overs for, at Dan Gødning A/S nu påstår, at der ikke er ledt noget af betydning ud i Lillebælt.

- Vi kan jo tydeligt se, at der er sket noget alvorligt. Jeg synes, at de skulle stoppe med at snakke udenom. Der er i hvert fald noget, der ikke er, som det skal være i Lillebælt efter branden. Hvis man kommer frem til, at det ikke har betydning, at der udledes 4.000 tons kvælstof i Lillebælt, så skal man fremover ikke være efter landmændene, siger Allan Buch.

Økonomisk konsekvenser
De manglende fisk har haft økonomiske konsekvenser for fiskerne hen over sommeren.

- Det har klart økonomisk betydning. Vi har opgivet at sætte grej i vandet. Der er fiskere, der kun har fisket 10 % af, hvad de plejer. Der er f.eks ingen fisk i Båring Vig, og jeg har aldrig tidligere hørt om, at der slet ikke er fisk i bundgarnene, siger Allan Buch, der bestemt ikke vil afvise, at fiskerne vil søge erstatning. Han håber, derfor at der snart kommer en redegørelse, så fiskerne har noget at forholde sig til.

 

Hug til Miljøstyrelsen
Allan Buch er samtidig skuffet over at Miljøstyrelsen ikke har reageret fra starten.

- Man kan ikke være bekendt, at man ikke har reageret noget før og fik igangsat nogle aktiviteter i Lillebælt for at kortlægge omfanget af forureningen. Miljøstyrelsen kan ikke overlade det til en kommune. Det er for dårligt. En kommune kan ikke løse sådan en opgave. Det er ikke i orden. Fredericia Kommune er blevet fanget i det her og har måtte tage ansvar for noget de ikke har kompetence til. En kommune skal ikke have beredskab til at klare en miljøkatastrofe, siger Allan Buch. Også muslingefiskerne i Lillebælt er ramt. Tidligere på året blev fiskeriet stoppet på grund af giftige alger, som kædes sammen med forureningen fra branden.

 

 

 

 

 

Flere Nyheder