Fisker-forsker samarbejde skal udbredes langt mere

I sit seneste nyhedsbrev kommer EU-Parlamentsmedlem Ole Christensen (S) ind på nogle tanker, han har gjort sig i forbindelse med lovgivning på fiskeri
af Claus Kirkegaard
13 sep 2016

I sit seneste nyhedsbrev kommer EU-Parlamentsmedlem Ole Christensen (S) ind på nogle tanker, han har gjort sig i forbindelse med lovgivning på fiskeriområdet og samarbejdet mellem fiskere, forskere og politikere.

- Jeg vil nævne en ting, som jeg har gået og funderet over i et stykke tid, nemlig hvem der har - og bør have - magten, når der skal laves ny lovgivning på fiskeriområdet. Det er klart, at vi politikere i sidste ende træffer beslutningerne. Men før det kommer så vidt, skal Kommissionen først komme med et lovforslag. Det lovforslag bliver til på baggrund af konsultationer med en række parter. Men særligt på baggrund af rådgivning fra ICES (Det Internationale Havundersøgelsesråd), skriver Ole Christensen blandt andet i sit nyhedsbrev.

Forsigtighedsprincip
Ole Christensen mener, at forskernes forsigtige tilgang til rådgivningen giver et misforhold mellem kvoten og det, som fiskerne oplever, når de er på havet.

- Det er min opfattelse, at videnskabsmændene i ICES altid får besked på at være meget forsigtige og hellere rådgive om for små end for store kvoter. Og det er også min opfattelse, at Kommissionen derefter tager de forsigtige briller på. Samtidig stiller fiskerne sig uforstående over for de beskedne kvoter, som de får tildelt, hvis de samtidig ser, at der er masser af fisk i vandet, lyder det blandt andet i nyhedsbrevet.

Bedre til samarbejde
Efter Ole Christensens opfattelse bør fiskere, forskere og politikere blive langt bedre til at arbejde sammen.

- Det får mig til at tænke, at samarbejdet mellem forskerne, fiskere og vi politikere kunne og burde være meget bedre. I Danmark har vi allerede haft forsøg med fisker-forsker netværk. Det er godt, men det skal udbredes langt mere. Også i den europæiske beslutningsproces. Samtidig skal vi politikere være bedre til at lytte til begge parter og stole på, at vi har en fælles interesse i, at der både skal være masser af fisk på tallerkenerne og i havene. Det budskab forsøger jeg - og vil jeg i fremtiden forsøge - at udbrede til mine kolleger og samarbejdspartnere i EU, skriver Ole Christensen.

Flere Nyheder