Fisker oplever mange flere torsk i Kattegat

[caption id="attachment_8863" align="aligncenter" width="590"] FN 261 Stjerne fanger mange flere torsk i Kattegat end tidligere[/caption] Hvem er k
15 feb 2016

[caption id="attachment_8863" align="aligncenter" width="590"]FN 261 FN 261 Stjerne fanger mange flere torsk i Kattegat end tidligere[/caption]

Hvem er klogest. Ham der har læst mange bøger om det, eller ham der har prøvet det selv? Det findes der nok ikke et endegyldigt svar på det spørgsmål, men på workshoppen om torsk i Kattegat i Charlottenlund var i hvert fald både den teoretiske tilgang og den helt praktiske tilgang repræsenteret. Henrik Larsen, der er 30 år, er skipper på FN 261 Stjerne fra Strandby. Han fortalte forskere , forvaltere og repræsentanter fra NGO'er, hvordan han som fisker ser på udviklingen i Kattegat, hvor han driver hovedparten af sit fiskeri, og derfor kender  udviklingen i torskebestanden fra sin dagligdag.

- Jeg startede som fiskeskipper i den periode, hvor torsken var på sit laveste niveau de sidste mange år. Den gang kunne man godt finde torsk, men det var på specielt udvalgte steder, fortalte Henrik Larsen på workshoppen. I dag oplever han langt flere torsk i Kattegat.

- I dag vil jeg sige, at bestanden er væsentlig større end da jeg startede som fiskeskipper i 2007 og de første år derefter. I 2015 og nu her i 2016 er der torsk, når der fiskes på neutralt område og rigtig mange i de forskellige render og huller, hvor der i perioder fiskes jomfruhummer og tunger, sagde Henrik Larsen.

”1o træk så er årets kvote fisket. 10 træk er ikke en uges fiskeri”

- Henrik Larsen, fiskeskipper på FN 261 Stjerne -

Kvote fisket på en uge
Han viste på workshoppen fotos og video af aktuelt fiskeri efter jomfruhummer og tunger, der underbyggede fiskerens oplevelse af, at der nu er mange torsk i Kattegat. Der blev blandt andet vist billeder fra fiskeri efter tunge og jomfruhummer i januar 2015.

- Der er billeder fra to træk af tre timers varighed. I det ene træk er der ca. 5.000 kilo torsk og i det andet ca. 3.000 kilo torsk. Der har været mange træk mangen til rundt om i Kattegat på andre årstider, fortalte Henrik Larsen, der samtidig konstaterede, at de fleste torsk var genudsat på grund af manglende kvote. Henrik Larsen viste også en film, der tydeliggjorde fiskernes problem, når det gælder torsk. En film som er optaget under traditionelt fiskeri efter tunger og jomfruhummer i Kattegat i uge 4 i 2016.

- Der er slæbt 6 timer og fanget cirka 350 kilo torsk. Fartøjet har en stor andel af torsk i Kattegat svarende til 3.748 kilo i 2016. Det vil sige, at 10 træk som det her så er årets kvote fisket. 10 træk er ikke en uges fiskeri, fastslog Henrik Larsen.

 

 

 

 

Flere Nyheder