Fiskerbyen Hvide Sandes fremtid efter Brexit til debat

I fiskerbyerne langs vestkysten følger man med særlig interesse de brandvarme forhandlinger og første aftaler mellem EU og Storbritannien om Brexit. F
af Line Dalgaard Jensen
16 nov 2018

I fiskerbyerne langs vestkysten følger man med særlig interesse de brandvarme forhandlinger og første aftaler mellem EU og Storbritannien om Brexit. Fiskerne er nemlig afhængige af adgang til de britiske farvande – så hvad vil der ske, hvis de bliver forhindret heri? Hvordan sikrer vi fiskeriet de bedste betingelser?

Dét og meget mere er til debat, d. 27. november, når der er offentligt debatmøde i Hvide Sande. Her er fiskeriet og havnebyernes fremtid efter Brexit på programmet.

Blandt andre Jesper Juul Larsen, der er formand for Sydvestjysk Fiskeriforening og medlem af bestyrelsen for Danmarks Fiskeriforening, deltager. Også to kandidater til Europa-Parlamentet - Niels Fuglsang, Socialdemokratiet, og Erik Poulsen, Venstre – er klar. Debatten er arrangeret af Venstre i Midt- og Vestjylland.

Vigtige fiskepladser i britisk farvand
De håber, at se mange fiskere og fiskeri-interesserede. For Brexit og fiskeriet hænger uløseligt sammen.

- Brexit er en af de absolut største udfordringer for dansk fiskeri i nyere tid. Storbritanniens udtræden af EU indebærer ikke kun, at dansk fiskeri mister en af vores vigtigste samarbejdspartnere i EU. Det indebærer også, at dansk fiskeri og de lokalsamfund, hvor fiskeriet har stor betydning, kan komme under pres, siger Jesper Juul Larsen:

- Nogle af spørgsmålene er, hvordan der sikres adgang til de vigtige fiskepladser i britisk farvand fremover, og hvordan EU sammen med Storbritannien og Norge efter Brexit kan blive enige om at sikre en bæredygtig fiskeriforvaltning for Nordsøen.

Mejerierne kan flytte, men det kan fiskeriet ikke
Blandt politikerne er der også øje for Brexits betydning for fiskeriet.

- Det har længe været klart, at Brexit får alvorlige konsekvenser for erhvervslivet i et udpræget eksportland som Danmark. Blandt andet Arla har allerede mærket det på den hårde måde, da pundets værdi er faldet markant efter Brexit-afstemningen i 2016. Men mens mejerierne og andre virksomheder har mulighed for at finde andre markeder end det britiske, så er det straks vanskeligere for fiskerne i Nordsøen at flytte til andre farvande, hvis der ikke landes en fornuftig aftale om adgangen til britisk farvand, siger Erik Poulsen, der er Venstres kandidat i Midt- og Vestjylland til Europa-Parlamentet ved valget i maj næste år og som går efter en post i parlamentets fiskeriudvalg.

Danske fiskere henter årligt en omsætning på én milliard kroner i britisk farvand.

Tid: Debatmødet finder sted den 27. november kl. 19.30-21.30
Sted: Virksomheden AS:Scan på Fabriksvej 14, 6960 Hvide Sande

Flere Nyheder