Fiskere: Det er en katastrofe

[caption id="attachment_9922" align="aligncenter" width="602"] Fiskerne er rystede over, at de fra næste år ikke kan fange den vigtige torsk fra 15. f
23 okt 2015

[caption id="attachment_9922" align="aligncenter" width="602"]torks østersøen 2 Fiskerne er rystede over, at de fra næste år ikke kan fange den vigtige torsk fra 15. februar til den 31. marts[/caption]

Torsdag aften blev der i Luxemburg indgået en ny fiskeriaftale for Østersøen. En aftale der har store konsekvenser for de fiskere, der skaffer deres udkomme ved at fiske i Østersøen.

Særlig hårdt ramt er de fiskere, der med mindre fartøjer fisker i den vestlige Østersø. For dem er torsk en altafgørende indtægtskilde, og netop torsken bliver ramt hårdt af den nye fiskeriaftale.

Kvoten i både den østlige Østersø og og i den vestlige Østersø bliver beskåret med 20 procent, og havde fiskerne håbet på at lukkeperioden for torsk ville blive fjernet, så må de se sig efterladt med en lang næse. Godt nok er lukningen i april afskaffet, men den er erstattet af noget endnu værre. Aftalen indebærer, at lukkeperioden for torsk udvides og nu bliver fra 15. februar til den 31. marts.

Den første reaktion fra fiskerne er ikke til at tage fejl af.

- Det er en katastrofe, siger Hans Erik Stærke fra Marstal og Simon Hammer Pedersen fra Faaborg samstemmende, da Fiskeri Tidende foreligger dem resultatet af torsdagens forhandlinger i Luxemburg.

- Reduktionen i torskekvoten på 20 procent er slem, men lukkeperioden er svær at leve med. Det er jo der, vi har en stor del af vores vinterfiskeri og hvor vi skal hente en stor del af årets indtjening. Vi har små fartøjer, som ikke bare kan sejle til andre farvande. Slet ikke i den periode om vinteren, hvor vejret ofte er dårligt, siger Simon Hammer Pedersen, der fisker med SG 36 Birgit, og har torsk som en bærende art i fiskeriet.

Også hos kollegaen i Marstal er der den dystre mine på med udsigterne for torskefiskeriet næste år.

- Vi havde set frem til, at aprilstoppet blev fjernet. Det blev det også, men det bliver så desværre erstattet af noget endnu værre. Aftalen kommer til at gøre ondt i pengepungen. Udover lukkeperioden betyder nedgangen i kvoten at lejeprisen på torsk vil stige, og da jeg lejer mere end 60 procent af mine torsk, vil det koste på indtjeningen. Lige nu er vi to mand, men det er ikke sikkert, at det kan bære fremover, siger Hans Erik Stærke, der fisker med SG 422 Nikolaj.

 

 

 

Flere Nyheder