Fiskere vil have Kattegat-sag for Højesteret

Danmarks Fiskeriforening PO (DFPO) vil have sagen om et lukket område i Kattegat prøvet for Højesteret. I starten af 2015 faldt der dom i Østre Landsr
13 mar 2015

Danmarks Fiskeriforening PO (DFPO) vil have sagen om et lukket område i Kattegat prøvet for Højesteret. I starten af 2015 faldt der dom i Østre Landsret, hvor tre fiskere – der siden 2010 har været anklaget for at have fisket i det lukkede område - blev idømt bøder og konfiskation. Forinden havde sagen været for Byretten i Helsingør med samme udfald.

Danske fiskere blev i 2009 forment adgang til området, der er af stor vigtighed for jomfruhummerfiskeriet fra Gilleleje. Forbuddet blev besluttet i fællesskab af de danske og svenske myndigheder, og DFPO har hele tiden bakket op om fiskerne, fordi man mener, at lukningen af området er i strid med EU-lovgivningen.

- Der er tale om en principiel sag, som vi vil have prøvet ved den højeste retsinstans, siger Svend Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening PO.

Fiskerne og DFPO har undervejs i sagen anfægtet, at det var en dansk retsinstans, der alene vurderede sagen. Fra forsvarets side blev det nemlig vurderet, at der var brug for en afgørelse ved EU-retten. Gennem hele sagen har DFPO og fiskernes advokat Morten Rosendahl fra Kirk Larsen & Ascanius således fastholdt, at reglerne er i strid med EU-lovgivningen.

Det bliver bakket op af notater fra advokatfirmaet Kromann Reumert, der fastslår, at Danmark og Sverige ikke kan håndhæve de regler, der er udstedt.

- Den seneste afgørelse fra Østre Landsret viser også, at juraen er i tvivl om grundlaget for lukningen. Derfor vil vi gerne have Højesteret til at se på sagen, og om nødvendigt spørge EU-Domstolen til råds i sagen, siger Svend Erik Andersen.

Morten Rosendahl fra Kirk Larsen & Ascanius vurderer, at han inden for en måned får svar på, om fiskerne kan få lov at føre sagen ved Højesteret.

Flere Nyheder