Fiskeriet bliver udraderet i den vestlige Østersø

- Det er en udradering af fiskeriet. Formanden for Bælternes Fiskeriforening, Allan Buch, er meget kontant i sin udmelding om den rådgivning, som I
31 maj 2016

- Det er en udradering af fiskeriet.

Formanden for Bælternes Fiskeriforening, Allan Buch, er meget kontant i sin udmelding om den rådgivning, som ICES offentliggjorde tirsdag middag. Det vil lukke fiskeriet ned i den vestlige Østersø, hvis Ministerrådet følger rådgivningen og reducerer torskekvoten med helt op til 93 procent.

- Hvis der kommer en reduktion, så de får en kvote på under 1000 tons torsk at fiske på, så er der kun ét at gøre, og det er lægge op, siger Allan Buch, der afviser, at fiskerne i den vestlige Østersø kan redde sig i land ved at gå over i andre fiskerier.

Den eneste mulighed vil være at gå i fiskeriet efter rødspætter, men det vil være svært for ikke at sige umuligt, hvis man har ramt loftet på torskekvoten, mener Allan Buch.

Kompensation eller oplægning

Han efterlyser derfor politisk opbakning til fiskerne og en vilje fra politikerne til at handle. Og Allan Buch er helt klar i kravet til politikerne. Det er et enten-eller; der er ingen middelvej frem for fiskerne og erhvervsfiskeriet i den vestlige Østersø.

- Man vil være nødt til at lave kompensationsmuligheder for fiskerne, hvis man går videre med den rådgivning, der nu er givet. Enten skal fiskerne have en kompensation, så de kan overleve, eller også skal de have penge for at kunne komme helt ud af fiskeriet, lyder det fra formanden for Bælternes Fiskeriforening.

Han peger på, at fiskerne vil have brug for økonomisk støtte, hvis de skal igennem 2017 med en samlet kvote på helt ned til 917 tons. I forvejen er de tynget af den lukkeperiode, som de var igennem tidligere i år – den ramte midt i den bedste sæson for torskefiskeriet.

- Man skal huske på, at fiskerne i 2007 købte sig på plads med den nye FKA-ordning, men at værdien af den fisk nu er halveret. Hvis der kommer en reduktion som anbefalet af ICES, så mister fiskerne kreditværdigheden hos bankerne, fordi deres kvoter ikke længere har en værdi, siger Allan Buch.

Rekreativt fiskeri

Der er med andre ord tale om økonomisk ruin for fiskerne, og Allan Buch peger på, at det blandt andet hænger sammen med, at man fra politisk side hidtil har valgt ikke at gøre noget ved problemstillingen omkring det rekreative fiskeri i den vestlige Østersø.

Allerede sidste år valgte biologerne i ICES at bruge det estimerede omfang af lystfiskeriet i den vestlige Østersø og trække det fra de kvoter, som erhvervsfiskerne kan fiske på. Det gør de også i år, og det har et omfang, der er mere end dobbelt så stor, som den kvote, man anbefaler til erhvervsfiskeriet.

- Det er man nødt til at gøre noget ved fra politisk side, ellers hopper kæden fuldstændig af, siger Allan Buch.

Fortsætter kampen

Han understreger, at han selvfølgelig vil fortsætte kampen for fiskerne i den vestlige Østersø. Han har netop været en tur i Bruxelles med borgmestre fra en lang række kommuner langs Østersøen, og det arbejde skal ikke være spildt.

- Det er jo ikke uden grund, at vi rejste til Bruxelles med repræsentanter fra 6-7 kommuner i sidste uge. Og vi har jo også brugt en stor sum penge i vores forening på at få lavet en rapport om konsekvenserne af kvotereduktionerne og lukkeperioderne, så vi fortsætter kampen.

 

Flere Nyheder