Fiskeriet efter tun var historisk

[caption id="attachment_16389" align="aligncenter" width="620"] En af de første tun fanget i dansk farvand siden 1960'erne Foto Kim Arp[/caption] F
16 sep 2017

[caption id="attachment_16389" align="aligncenter" width="620"] En af de første tun fanget i dansk farvand siden 1960'erne Foto Kim Arp[/caption]

Fiskeriet efter tun sidste lørdag i Skagerrak var historisk. Det er nemlig første gang siden 1960’erne, at det har været muligt at udføre et målrettet fiskeri efter blåfinnet tun i dansk og svensk farvand. Det er nemlig normalt ikke lovligt at fiske efter blåfinnet tun i dansk farvand.

-Det skyldes, at vores mærkningsprojektet har en særlig tilladelse fra Den Internationale Kommission for Bevarelse af Tunfiskebestanden i Atlanterhavet (ICCAT) til at fange, mærke og udsætte 40 blåfinnede tun, forklarer Brian MacKenzie, der er taknemlig for den fantastisk entusiastisk støtte fra sportsfiskere og andre i både Danmark og Sverige.

Tunene bliver fanget af sportsfiskere med erfaring i big-game-fiskemetoder for at sikre, at fiskene behandles så nænsomt som muligt. Taggingen bliver foretaget af eksperter, som er uddannet i at tagge netop tun. For de fiskere som er med i projektet og som fanger fiskene til taggingen, er det en stor oplevelse. En af dem er Jess Wittus Hansen fra Skagen, der til daglig er erhvervsfisker med fartøjet S 84 Ida Katrine, men som også er sportsfisker i fritiden.
- Det er en stor oplevelse at være med i projektet, men jeg mener også, det er vigtigt, at vi hjælper DTU Aqua med at få tun mærket. Det kan også komme os til gavn senere, fastslår Jess Wittus Hansen.

 

270 kilo

Oplevelsen blev bestemt ikke mindre af, at det lykkedes ham og fiskekammeraterne Kim Arp og Thomas Diget at fange en tun med en anslået vægt på ikke mindre end 270 kilo.

- Det er vores livs fisk. Jeg har ikke prøvet noget, der bare ligner før. Jeg har prøvet at fange mindre tun på Grand Canaria, men slet ikke noget som den her, siger Jess Wittus Hansen, der understreger, at det ikke er muligt at fange en sådan fisk alene.

- En skal styre båden og en skal hjælpe med gaffen, så det er teamwork, siger Jess Wittus Hansen. Der ikke troede sine egne øjne, da linen pludselig begyndte at løbe af det store fiskehjul på fiskestangen. Men den var god nok, der var en meget stor tun for enden af linen, og den kommer ikke bare frivilligt ind til båden. Jess Wittus Hansen havde dog ikke nogen fornemmelse for, hvor lang tid det tog inden den store fisk var klar til at blive tagget.

- Folkene fra DTU Aqua sagde, at de havde ventet 2 timer og et kvarter inden de kunne komme til at mærke den, fortæller Jess Wittus Hansen. Tunen kom ikke på noget tidspunkt op af vandet, og fartøjet, der har fanget den, sejler langsomt op på siden af fartøjet, hvor eksperterne er klar til at tagge fisken, mens der hele tiden sejles for at ilte fiskens gæller.

- Det tog under to minutter at mærke den, og den var sprællevende, da den blev sluppet løs igen, siger Jess Wittus Hansen, der sammen med sine to fiskekammerater både kan glæde sig over oplevelsen og visheden om, at de har sikret at en tun nu svømmer rundt og det næste år indsamler værdifuld viden om tunenes adfærd.

Flere Nyheder