Fiskeriet er vigtigt i Brexit-forhandlingerne

[caption id="attachment_16507" align="aligncenter" width="1066"] Niels Wichmann nævnte i forbindelse med et seminar om Brexit på DanFish, at fiskeriet
12 okt 2017

[]

Da den britiske premiereminister Theresa May i marts måned i år aktiverede artikel 50, begyndte uret at tikke. Ikke bare i Storbritannien, men i hele EU. To år er der nemlig sat af til de mange forhandlinger, før briterne efter planen træder ud af EU i marts 2019.

Dansk fiskeri har mange interesser i britisk farvand, og det er vigtigt at få placeret fiskeriet så højt oppe på forhandlingsdagsordenen som muligt.

Direktør for Danmarks Fiskeriforening PO, Niels Wichmann bød derfor torsdag i forrige uge på DanFish messen i Aalborg velkommen til et seminar om Brexit, og hvilke udfordringer det giver dansk fiskeri. Seminaret var arrangeret af Fisker-Forsker Netværket, som er organiseret af Danmarks Fiskeriforening PO, Danmarks Pelagiske Producentorganisation og DTU Aqua.

- Vi har vidst i lang tid efterhånden, at Brexit kommer, og det er vigtigt, at vi får gjort de danske forhandlere opmærksom på den betydning, som fiskeriet i britisk farvand har for dansk fiskeri, sagde Niels Wichmann og understregede, at britisk farvand har en enorm betydning for dansk fiskeri.

- Omkring 40 procent af de danske landinger kommer fra britisk farvand, og det repræsenterer omkring 30 procent af den samlede værdi, sagde Niels Wichmann.

Fælles bestande

Brexit-forhandlingerne er i gang i øjeblikket, men det er sikkert, at briterne melder sig ud af EU. Derfor er det vigtigt, at Danmark og det resterende EU tager stilling til, hvad der skal ske, når briternes udmeldelse er trådt i kraft.

- Når Brexit på et tidspunkt bliver en realitet, vil vi stadig have den situation, at vi har fælles bestande, og briterne vil stadig være underlagt den fælles videnskabelige rådgivning fra ICES. Vi er nødt til at have en fælles, koordineret forvaltning. Briterne ønsker at være helt sig selv, men det holder altså ikke i virkeligheden, lød det blandt andet fra Niels Wichmann på seminaret.

Skrevet af Claus Kirkegaard

Flere Nyheder