Fiskeriet foregår langt hjemmefra

[caption id="attachment_16342" align="aligncenter" width="620"] R194 Andrea. Foto: René Dandanell[/caption] - Der er masser af jomfruhummere her, f
07 sep 2017

[]

- Der er masser af jomfruhummere her, fastslår skipper Thomas Thomsen. Han fisker sammen med to besætningsmedlemmer med fartøjet R 194 Andrea. Da Fiskeri Tidende taler med ham på telefonen for at få en status på fiskeriet lige her og nu, er R 194 Andrea i gang med at fiske efter jomfruhummer i Skagerrak nord for Hirtshals. Den kyndige ud i fiskerfartøjer vil vide at kendingsbogstavet R på fartøjet står for Rønne og dermed fortæller, at det har hjemmehørende på Bornholm og derfor er langt væk fra de mere hjemlige fiskepladser i Østersøen, hvor ikke jomfruhummer men derimod torsk er hovedindtægtskilden. Men vilkårene for de bornholmske fiskere i Østersøen gør det bydende nødvendigt for dem at søge nye fiskemuligheder langt hjemmefra.

- Vi har været hjemmefra i fire uger på mandag. Men det er vi indstillet på, for vi skal være her, når der er jomfruhummere at fange. Det er nødvendigt at tage herop ud fra et økonomisk perspektiv, fortæller Thomas Thomsen. Det er den ugunstige kombination af lave kvoter og lave priser, der har gjort det umuligt for mange bornholmske fiskere, at få økonomien til at hænge sammen alene med fiskeri efter den hjemlige torsk i Østersøen.

- Jomfruhummer er blevet den økonomisk næst vigtigste art for de bornholmske fiskere, siger Thomas Thomsen. Han glæder sig derfor over, at det trods alt er muligt at fiske jomfruhummer ved siden af torskefiskeriet i Østersøen, selvom det betyder savn af familien i længere perioder. R 194 Andrea fisker jomfruhummer fra 1. august til hen i oktober, og det er et godt fiskeri.

- Det er et dagsfiskeri og vi har fanget omkring 700 kilo jomfruhummer om dagen suppleret med lidt fiske primært kulmule og rødspætter. Vi har som regel tre træk. fortæller Thomas Thomsen, som begynder fiskeriet omkring klokken kvart i fem om morgenen og fortsætter til klokken 10 om aftenen.

- Vi losser i Hirtshals, hvor fiskene bliver solgt på auktionen, mens jomfruhummerne bliver kørt til Læsø Fiskeindustri, siger Thomas Thomsen.

Flere Nyheder